— donderdag 7 oktober 2021, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: long covid + patiënt

Hoe schrijf je in het Nederlands een samenstelling die met een Engelstalige woordgroep begint, zoals long covid + patiënt?

Wie na een corona-infectie nog lange tijd covidklachten heeft, is in één woord een longcovidpatiënt. Met een of meer streepjes mag ook: long-covidpatiënt bijvoorbeeld.
De Engelse aanduiding long covid betekent letterlijk ‘lange/langdurige covid’. De spatie verdwijnt in combinatie met een derde woord: longcovidpatiënt, longcovidonderzoek, enz.

Samenstellingen met een Engelstalige woordgroep erin, zoals human resources of intensive care, worden in principe helemaal aan elkaar geschreven: humanresourcesafdeling, intensivecareafdeling. Het invoegen van een of meer streepjes om de duidelijkheid te verhogen mag altijd: ook human-resourcesafdeling, humanresources-afdeling en human-resources-afdeling zijn dus juist, evenals intensive-careafdeling, intensivecare-afdeling en intensive-care-afdeling. Het invoegen van streepjes maakt de opbouw van de samenstelling duidelijker, maar een overdaad aan streepjes kan soms weer storend zijn bij het lezen. Bekijk dus per geval/doelgroep of een streepje echt nodig is.

Streepje
In sommige gevallen is een streepje verplicht in verband met klinkerbotsing, zoals in private-equityfonds en hightea-etagère. Als er tussen de delen van de Engelse woordgroep al een streepje staat, blijft dat behouden in een samenstelling. Ook hier is een extra streepje toegestaan, en soms zelfs aan te bevelen (zoals bij would-be-actrice).

Andere voorbeelden van samenstellingen met Engelse delen, met tussen haakjes steeds een of meer suggesties met verduidelijkende streepjes zijn hier te vinden.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.