— dinsdag 13 juni 2006, 10:00

Taaltip: ‘Geachte’/‘Beste’

Brieven en e-mails aan onbekenden of aan puur zakelijke contacten beginnen doorgaans met het formele 'Geachte heer' of 'Geachte mevrouw', gevolgd door de achternaam (indien bekend). Maar wat nu als het bericht wat amicaler moet overkomen? Als iemand een bekende aanschrijft, gebeurt dat meestal met 'Beste' of 'Lieve' en dan de voornaam, en vooral in e-mail bestaan er allerlei andere, nog informelere opties. Lastiger wordt het als de aangeschrevene niet persoonlijk bekend is bij de schrijver. Gaat het om een-op-eencontact, dan is 'Geachte' ook in minder formele berichten nog altijd het veiligst; worden er meer mensen aangeschreven, dan is 'Beste' een mogelijkheid: 'Beste lezer', 'Beste collectanten', etc. Een speciaal geval is reclamepost: daarin wordt doorgaans 'Beste' gebruikt om dichter bij de (onbekende) lezer te staan. Daarna volgt ook 'heer' of 'mevrouw' en de achternaam. Overigens is het gebruik van 'meneer' in plaats van 'heer' af te raden; dat wordt als spreektalig beschouwd. Bron: Taalpost

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.