— donderdag 27 juni 2019, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: dus we vieren feest / dus vieren we feest

Zowel ‘Luuk is jarig, dus we vieren feest’ als ‘Luuk is jarig, dus vieren we feest’ is correct; in beide gevallen drukt dus een gevolg uit. In ‘dus we vieren feest’ is dus een voegwoord, in ‘dus vieren we feest’ een bijwoord.

Na dus als voegwoord komt dezelfde zinsvolgorde als na bijvoorbeeld en of want – dat wil zeggen eerst het onderwerp (we) en dan de persoonsvorm (vieren); vergelijk ‘Luuk is jarig, en we vieren feest.’ Fungeert dus als bijwoord, dan wordt dezelfde volgorde gebruikt als na bijvoorbeeld daarom, namelijk persoonsvorm - onderwerp: ‘Luuk is jarig, daarom vieren we feest.’

Er is nauwelijks of geen betekenisverschil tussen de twee formuleringen. Hooguit geeft de volgorde ‘dus vieren we feest’ een iets directer verband weer. De samenhang tussen het ‘jarig zijn’ en het ‘feestvieren’ lijkt dan net iets groter dan bij de volgorde ‘dus we vieren feest’, maar de keuze is vrij.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.