PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 29 oktober 2021, 11:45 | 0 reacties, praat mee

SvdJ zoekt partners die meedenken over Huis van de Journalistiek

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) zoekt partners die willen meedenken over de opzet, de inrichting en de financiering van een Huis van de Journalistiek. Die moeten samen een coalitie vormen die idealiter medeverantwoordelijk is voor de exploitatie en programmering van het project.

Dat schrijft SvdJ-directeur René van Zanten in een informatiebrochure over het ‘Huis’. De realisatie van een Huis van de Journalistiek is al jaren een wens van de SvdJ. “Juist op dit moment in de geschiedenis is het van eminent belang dat niet alleen professionals uit en rond de beroepsgroep een plek hebben om elkaar te ontmoeten en samen te werken”, schrijft Van Zanten, die binnenkort stopt als directeur bij de SvdJ.

Het Huis moet volgens Van Zanten een plek worden waar exposities, presentaties en evenementen laten zien dat vitale onderdelen van journalistiek belangrijk zijn voor een gezonde democratie. Hoewel de SvdJ al jaren voor de komst van een Huis van de Journalistiek pleit, kan er nu pas een opzet voor worden gemaakt.

Volgens Van Zanten komt dat doordat de Amsterdamse gemeenteraad pas in mei van dit jaar akkoord gaf om op de Zuidas een nieuw gebouw te ontwikkelen voor de openbare bibliotheek van Amsterdam (OBA) en partners. In dat 8500 vierkante meter grote pand kan zo’n 2000 vierkante meter gebruikt worden voor de realisatie van een Huis van de Journalistiek.

Het Huis van de Journalistiek zou volgens het door Van Zanten opgestelde plan in 2027 klaar moeten zijn. In het Huis moet plek zijn voor debatten, conferenties, uitzendingen, voorstellingen en exposities. Momenteel zoekt de SvdJ onder andere contact met opleidingen en grote media-partijen in de hoop een groot en stevig draagvlak te creëren voor het Huis. 

“We hebben kort de tijd om een coalitie te smeden die bij (de totstandkoming van) dat Huis betrokken wil zijn”, aldus Van Zanten in de brochure. “We zoeken partners die gebruik willen maken van het gebouw, willen helpen bij de financiering, willen meedenken over programmering en inrichting. De gesprekken gaan niet alleen over het gebouw, maar ook over de vraag hoe we tot aan de oplevering activiteiten in het kader van het Huis van de Journalistiek kunnen vorm geven.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.