word studentlid

— woensdag 27 december 2023, 15:03 | 0 reacties, praat mee

Strijd om auteursrechten: New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan

Strijd om auteursrechten: New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan
© Eberhard Thonfeld

The New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan omdat artikelen van de krant zonder toestemming zijn gebruikt om chatbots als ChatGPT te trainen. Laatste wijziging: 27 december 2023, 15:29

Volgens het Amerikaanse dagblad wordt daarmee het auteursrecht geschonden. De aanklacht werd woensdag ingediend.

The New York Times is de eerste grote Amerikaanse mediaorganisatie die de bedrijven, de makers van ChatGPT en andere populaire AI-platforms, aanklaagt over auteursrechtenkwesties. Volgens de aanklacht is er onrechtmatig gebruikgemaakt van miljoenen artikelen.

‘Miljarden dollars aan werkelijke schade’
Volgens het dagblad moeten de gedaagden verantwoordelijk worden gehouden voor “miljarden dollars aan wettelijke en werkelijke schade” in verband met het “illegaal kopiëren en gebruiken van het unieke waardevolle werk van The Times”.

Ook wordt er geëist dat de bedrijven alle chatbotmodellen en trainingsgegevens vernietigen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal van The Times is gebruikt.

Eerder dit jaar concludeerde nieuwswaakhond NewsGuard al dat tientallen nieuwssites kunstmatige intelligentie gebruiken om razendsnel artikelen van gerenommeerde media te hergebruiken zonder bronvermelding. De websites maken ook niet duidelijk dat AI was ingezet bij het schrijven van de artikelen. De onderzoekers troffen nieuwssites aan die chatbots inzetten voor artikelen van media als The New York Times, CNN en Reuters.

Daarbij leken de sites gebruik te maken van software die specifiek was ingericht om artikelen te vinden, te herschrijven en automatisch te publiceren zonder tussenkomst van een mens. Op enkele sites stonden ook advertenties van grote bedrijven.

Bekijk meer van

OpenAI New York Times

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.