word studentlid

— woensdag 17 januari 2024, 07:21 | 0 reacties, praat mee

OpenAI zegt helemaal geen teksten van The New York Times nodig te hebben

 OpenAI zegt helemaal geen teksten van The New York Times nodig te hebben
© Nur Photo

OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT, heeft helemaal geen teksten van partijen als The New York Times (NYT) nodig om chatbots te trainen. Met die opmerking reageerde OpenAI-topman Sam Altman dinsdag op de recente beschuldiging dat zijn start-up met het trainen auteursrechten schendt van de Amerikaanse krant. Laatste wijziging: 17 januari 2024, 07:27

Een paar weken terug klaagde NYT het techbedrijf aan omdat het zonder toestemming artikelen had gebruikt om chatbots mee te trainen. Volgens Altman schat de krant de waarde van de eigen teksten voor chatbots evenwel te hoog in.

Sommige mensen denken dat we alle trainingsdata nodig hebben en dat hun data heel waardevol is, vertelde hij op de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos.

“Eigenlijk is dat meestal niet het geval. We willen bijvoorbeeld niet trainen met de gegevens van The New York Times.”

Deal met AP
Eerder sloot OpenAI wel al een deal met Associated Press (AP) om zijn chatbots toegang te geven tot een deel van de archieven van het persbureau. Ook werd een deal gesloten voor het gebruiken van teksten van het Duitse mediabedrijf Axel Springer. Achter de schermen zouden er volgens bronnen van persbureau Bloomberg nog onderhandelingen plaatsvinden voor overeenkomsten met media als CNN, Fox en Time.

The New York Times was niet de enige die naar de rechter stapte om de kwestie. Vorig jaar spande een groep bestsellerauteurs, waaronder thrillerschrijver John Grisham en ‘Game of Thrones’-bedenker George R. R. Martin, eveneens een procedure aan tegen het AI-bedrijf om schending van het auteursrecht.

Journalistenvakbond NVJ liet eerder weten dat in Nederland soortgelijke zaken kunnen volgen.

Bekijk meer van

OpenAI New York Times

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.