basis naar compleet

— donderdag 30 november 2017, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Stoelendans in NVJ-bestuur: Gerard Til in hoofdbestuur, Haan nieuwe vice-voorzitter

Fotojournalist Gerard Til, nieuw in het NVJ-hoofdbestuur | Eric Brinkhorst

Fotojournalist Gerard Til is is toegetreden tot het hoofdbestuur van de NVJ. Tijdens de ledenvergadering van de vakvereniging NVJ werd hij verkozen. Daarnaast is Wilma Haan benoemd tot vice-voorzitter. Max van Weezel vertrekt als vice-voorzitter. Laatste wijziging: 30 november 2017, 09:20

Til was al duo-voorzitter van de sectie NVF Fotojournalisten. Vanuit die ervaring heeft Til goed inzicht in wat speelt binnen de fotojournalistiek, stelt hij. “Ik wil graag een verbinder zijn tussen het NVJ bestuur, de NVF en vice versa. We kunnen meer bereiken door onderwerpen gezamenlijk aan te pakken. Bijvoorbeeld rond het onderwerp zelfstandigen. Samen met het NVJ-bestuur wil ik me inzetten om de positie van de zzp’er te verbeteren. Het nieuwe Regeerakkoord biedt hiervoor gelukkig wat aanknopingspunten.”

Wilma Haan (voorheen adjunct bij NU.nl, nu Chef Online bij het Parool) is NVJ’s nieuwe vice-voorzitter. Ze volgt Max van Weezel op.

Haan was lange tijd voorzitter van de sectie Internet, voordat zij in 2014 toetrad tot het hoofdbestuur.

De NVJ plaatste een lang afscheidsinterview met Van Weezel, die zich zorgen maakt over de kwetsbare positie van veel zzp’ers en de slecht of niet-betaalde klussen die onder het mom van ‘ervaring opdoen’ worden uitgezet.

“Dat zijn nepstages zonder educatief doel met vergoedingen ver onder het wettelijk minimumloon. Ik begrijp dat het begin wankel is. Als je niet anders gewend bent, is het hard vechten om een voet tussen de deur te krijgen en een vervolgstage doet dan geen kwaad. Maar het doet uiteindelijk natuurlijk wel kwaad omdat je bevordert dat betaald werk wordt vervangen door stagevergoedingen. Bij musea en popcentra zijn vaste krachten vervangen door freelancers en die werden vervangen door vrijwilligers. Zover is het nog niet in de journalistiek, maar de maatschappelijke tendens is er dus wel. Je krijgt een soort journalistieke mantelzorg als we niet uitkijken. De druppel holt de steen uit. Maar het is kennelijk heel moeilijk over te brengen wat onrechtvaardig is aan de huidige tijd”, aldus Van Weezel.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.