Stoelendans in NVJ-bestuur: Gerard Til in hoofdbestuur, Haan nieuwe vice-voorzitter

Fotojournalist Gerard Til is is toegetreden tot het hoofdbestuur van de NVJ. Tijdens de ledenvergadering van de vakvereniging NVJ werd hij verkozen. Daarnaast is Wilma Haan benoemd tot vice-voorzitter. Max van Weezel vertrekt als vice-voorzitter.
Til was al duo-voorzitter van de sectie NVF Fotojournalisten. Vanuit die ervaring heeft Til goed inzicht in wat speelt binnen de fotojournalistiek, stelt hij. “Ik wil graag een verbinder zijn tussen het NVJ bestuur, de NVF en vice versa. We kunnen meer bereiken door onderwerpen gezamenlijk aan te pakken. Bijvoorbeeld rond het onderwerp zelfstandigen. Samen met het NVJ-bestuur wil ik me inzetten om de positie van de zzp’er te verbeteren. Het nieuwe Regeerakkoord biedt hiervoor gelukkig wat aanknopingspunten.”
Wilma Haan (voorheen adjunct bij NU.nl, nu Chef Online bij het Parool) is NVJ’s nieuwe vice-voorzitter. Ze volgt Max van Weezel op.
Haan was lange tijd voorzitter van de sectie Internet, voordat zij in 2014 toetrad tot het hoofdbestuur.
De NVJ plaatste een lang afscheidsinterview met Van Weezel, die zich zorgen maakt over de kwetsbare positie van veel zzp’ers en de slecht of niet-betaalde klussen die onder het mom van ‘ervaring opdoen’ worden uitgezet.
“Dat zijn nepstages zonder educatief doel met vergoedingen ver onder het wettelijk minimumloon. Ik begrijp dat het begin wankel is. Als je niet anders gewend bent, is het hard vechten om een voet tussen de deur te krijgen en een vervolgstage doet dan geen kwaad. Maar het doet uiteindelijk natuurlijk wel kwaad omdat je bevordert dat betaald werk wordt vervangen door stagevergoedingen. Bij musea en popcentra zijn vaste krachten vervangen door freelancers en die werden vervangen door vrijwilligers. Zover is het nog niet in de journalistiek, maar de maatschappelijke tendens is er dus wel. Je krijgt een soort journalistieke mantelzorg als we niet uitkijken. De druppel holt de steen uit. Maar het is kennelijk heel moeilijk over te brengen wat onrechtvaardig is aan de huidige tijd”, aldus Van Weezel.
Praat mee