word studentlid

— woensdag 13 augustus 2008, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Stan Storimans

Nederlandse journalisten komen zelden om in het buitenland. Tot dinsdag RTL-cameraman Stan Storimans (39) in Georgië overleed, was het al weer bijna tien jaar geleden dat journalist Sander Thoenes in 1999 tijdens zijn werk de dood vond in Oost-Timor. En zo ver onze archieven reiken, zijn er de afgelopen dertig jaar in totaal zeven Nederlandse journalisten omgekomen tijdens het werken in gevaarlijke gebieden in het buitenland.

Laatste wijziging: 13 augustus 2008, 10:04

Hoe tragisch ook, het zegt iets over de zorgvuldigheid waarmee redacties in Nederland hun mensen sturen naar gevaarlijke gebieden. RTL-hoofdredacteur Harm Taselaar verwoordde dat kort na het overlijden van Storimans juist: geen enkel verhaal is de dood van een collega waard. En journalisten wordt gevraagd of ze naar een oorlogsgebied willen gaan, ze krijgen niet de opdracht. Vervolgens passen de juiste voorbereidingen en voorzorgsmaatregelen voordat verslaggevers afreizen. Aan avonturiers is geen behoefte.


Storimans voldeed daar bij uitstek aan. Hij was geen avonturier, maar een ervaren professional. Georgië was niet de eerste brandhaard in de wereld die hij bezocht. En toch kan het misgaan. Het lijkt erop dat hij domme pech heeft gehad, toen hij werd getroffen door een granaatscherf. Storimans nam geen onverantwoorde risico’s door door de stad Gori te rijden. Zijn collega, verslaggever Jeroen Akkermans, zat met hem in de auto en bleef zo goed als ongedeerd. Zo grillig is het noodlot. Taselaar spreekt dan ook terecht van de meest zwarte dag in de geschiedenis van RTL Nieuws.


Een belangrijke vraag ligt kort na de dood van Storimans nog open: waren de beschietingen specifiek gericht tegen journalisten? Er raakte immers ook een aantal Griekse collega’s gewond. Als er sprake is geweest van boze opzet, dan past een scherp protest.


Het zou wel in een somber makende trend passen. Internationaal hebben journalisten het moeilijk. Dodelijke slachtoffers onder Nederlandse journalisten behoren gelukkig tot de grote uitzondering, maar over de hele wereld gemeten loopt het aantal slachtoffers juist op. En vaak gaat het daarbij om gericht geweld tegen journalisten in een poging hen af te schrikken hun werk te doen. Daarom is het van belang precies te weten onder welke omstandigheden Storimans de dood heeft gevonden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.