— woensdag 22 juli 2015, 09:08 | 0 reacties, praat mee

Spaanse journalisten verdwenen in Syrië

Sinds 13 juli worden in Syrië drie Spaanse journalisten vermist. De Spaanse journalistenfederatie FAPE vreest dat verslaggever Antonio Pampliega, freelance-fotograaf Jose Manuel López en tv-correspondent Ángel Sastre door IS zijn ontvoerd. Ze werkten in Aleppo, waarvan sommige delen in handen van IS zijn. Het drietal heeft sinds 13 juli geen contact meer gehad met hun familie. Ze zouden al vrij snel na aankomst in Syrië zijn verdwenen. Volgens persvrijheidsorganisatie CPJ zouden bronnen binnen de Spaanse regering nog niet direct van een ontvoering door IS overtuigd zijn.

CPJ meldt dat er ook zorgen zijn om een Japanse freelance-journalist, die in het noorden van Syrië aan het werk was. Yasuda Jumpei is een maand vermist: op 20 juni postte hij voor het laatst iets op Twitter en zou kort daarop Syrië zijn ingetrokken.

Syrië is al jaren de gevaarlijkste plek om te werken voor journalisten. Hoewel de verdwijningen en moorden op Westerse journalisten de meeste aandacht trekken, worden regionale journalisten ook op grote schaal ontvoerd en vermoord. Volgens cijfers van CPJ zijn er 90 journalisten ontvoerd en nog altijd 25 vermist. De meesten zijn lokale journalisten.

Bekijk meer van

Syrië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.