e learning nvj

— dinsdag 15 december 2015, 12:11 | 0 reacties, praat mee

Spaanse journalisten beginnen zaak bij EHRM

Frederick Florin / AFP

Drie groepen Spaanse journalisten gaan rechtszaken tegen de Spaanse Staat beginnen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Centraal staat een restrictieve wet die hoge boetes oplegt voor 'belediging van politie' of het houden van demonstraties bij wat de overheid als belangrijke infrastructuur aanduidt.

De rechtszaken worden vermoedelijk deze dinsdag bij het EHRM opgestart, meldt The Guardian. De journalisten zeggen dat de wet zelfcensuur aanwakkert en tegelijk politie minder verantwoording laat afleggen voor haar acties. Internationale persorganisaties hebben hun zorgen over de reikwijdte van de wet geuit.

Wat onder belediging wordt verstaan wisselt: zo kreeg een Spaanse vrouw een boete van 800 euro, nadat ze online een foto had gedeeld van een politiewagen die op een parkeerplaats voor gehandicapten stond. De boetes kunnen onder de wet in principe oplopen tot 30.000 euro. In een ander geval kreeg een website het dreigement van een forse boete, omdat het een foto van twee agenten publiceerde die tussen feestende mensen stonden. De agenten waren niet herkenbaar in beeld gebracht.

Het risico van een forse boete werkt verkillend op de persvrijheid, stellen de journalisten. De Spaanse overheid zegt dat de wet bedoeld is om een duidelijk juridisch kader aan te geven en politie en hun familie beschermt. Demonstraties bij infrastructuur die de overheid als belangrijk heeft betiteld kunnen zelfs oplopen tot 600.000 euro, als er vooraf geen toestemming voor is gevraagd.

Omdat het EHRM ook zaken behandelt van mensen die menen dat hun grondrechten worden geschonden, kiezen de journalisten ervoor de Spaanse rechtbanken te omzeilen.

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.