Spaanse journalisten beginnen zaak bij EHRM

Drie groepen Spaanse journalisten gaan rechtszaken tegen de Spaanse Staat beginnen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Centraal staat een restrictieve wet die hoge boetes oplegt voor 'belediging van politie' of het houden van demonstraties bij wat de overheid als belangrijke infrastructuur aanduidt.
De rechtszaken worden vermoedelijk deze dinsdag bij het EHRM opgestart, meldt The Guardian. De journalisten zeggen dat de wet zelfcensuur aanwakkert en tegelijk politie minder verantwoording laat afleggen voor haar acties. Internationale persorganisaties hebben hun zorgen over de reikwijdte van de wet geuit.
Wat onder belediging wordt verstaan wisselt: zo kreeg een Spaanse vrouw een boete van 800 euro, nadat ze online een foto had gedeeld van een politiewagen die op een parkeerplaats voor gehandicapten stond. De boetes kunnen onder de wet in principe oplopen tot 30.000 euro. In een ander geval kreeg een website het dreigement van een forse boete, omdat het een foto van twee agenten publiceerde die tussen feestende mensen stonden. De agenten waren niet herkenbaar in beeld gebracht.
Het risico van een forse boete werkt verkillend op de persvrijheid, stellen de journalisten. De Spaanse overheid zegt dat de wet bedoeld is om een duidelijk juridisch kader aan te geven en politie en hun familie beschermt. Demonstraties bij infrastructuur die de overheid als belangrijk heeft betiteld kunnen zelfs oplopen tot 600.000 euro, als er vooraf geen toestemming voor is gevraagd.
Omdat het EHRM ook zaken behandelt van mensen die menen dat hun grondrechten worden geschonden, kiezen de journalisten ervoor de Spaanse rechtbanken te omzeilen.
Praat mee