e learning nvj

— woensdag 11 september 2019, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Spaanse freelancer na maand cel Iraaks-Koerdistan uitgezet

Ferran Barber, kort voor zijn arrestatie | Eigen foto

Persvrijheidsorganisatie CPJ hekelt de arrestatie en uitzetting van de Spaanse freelancejournalist Ferran Barber uit Iraaks Koerdistan. Barber, die onder meer werkt voor dagblad El Mundo en nieuwssite Público, zat bijna een maand vast. Laatste wijziging: 11 september 2019, 08:58

Op 8 augustus werd Barber opgepakt door veiligheidsstroepen in deze zogeheten Koerdische Autonome Regio. Hij was op weg om een strijder te interviewen in het door Koerdische troepen gecontroleerde noorden van Syrië. Een Koerdische soldaat leverde Barber volgens eigen zeggen onder valse voorwendselen af bij veiligheidstroepen.

Barber werd verhoord in het Koerdisch en moest een document in het Arabisch ondertekenen. Hij is beide talen niet machtig, stelt CPJ. Hij zou illegaal de grens zijn overgestoken. Barber ging de cel in en werd pas op 4 september weer vrijgelaten. Hij werd op 8 september via Egypte uitgezet en kwam eergisteren in Spanje aan.

Bij het verhoor werden Barbers telefoon, geheugenkaarten en laptop doorzocht en mocht hij met noch familie noch zijn opdrachtgever ProSieben contact opnemen. CPJ noemt de detentie zonder aanklacht een schoolvoorbeeld van dictatoriaal gedrag. Barber zou nooit meer mogen terugkeren naar het gebied.

De journalist noemt de aanklacht dat hij illegaal de grens over is gegaan onzinnig, aangezien al het gebied waarbinnen hij reisde in handen van de Koerdische Autonome Regio is.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.