training eu starters

— zondag 14 mei 2023, 07:31 | 0 reacties, praat mee

Sigrid Kaag over AI: ‘Het beest groeit’

© ANP / Koen van Weel

D66-leider Sigrid Kaag is beducht voor de gevaren die kunstmatige intelligentie (AI) met zich meebrengt voor de democratie. "Het beest groeit", zegt zij in een toespraak voor het D66-partijcongres in de RAI in Amsterdam. Laatste wijziging: 15 mei 2023, 11:40

D66-leider Sigrid Kaag is beducht voor de gevaren die kunstmatige intelligentie (AI) met zich meebrengt voor de democratie. “Het beest groeit”, zegt zij in een toespraak voor het D66-partijcongres in de RAI in Amsterdam.

Technologische vooruitgang is “een groot goed”, benadrukt Kaag. Maar sommige ontwikkelingen zorgen volgens haar ook voor vervreemding. “De Twitterdemocratie reduceert het publieke debat tot op zijn best een ordinaire schoolpleinruzie. En dan druk ik mij nog beleefd uit.”

Lees ook: AI: ‘Tussen utopie en dystopie ligt een wereld van journalistiek realisme: ons werkterrein’

‘Nog maar het begin’
Op het gebied van AI is de zelflerende chatbot ChatGPT “nog maar het begin”, zegt Kaag. Zij ziet met name risico’s in de mogelijkheden om met behulp van AI nepvideo’s te maken. “De manipulatie van beeld vervaagt de grens tussen nep en echt.” Daardoor zal volgens Kaag “wereldwijd wantrouwen gevoed worden”.

AI kan volgens Kaag ook een instrument zijn voor kwaadaardige regimes om invloed uit te oefenen in andere landen. “Het risico op buitenlandse beïnvloeding en ondermijning van verkiezingen, is desastreus voor de democratie.”

Daarnaast waarschuwt Kaag voor de gevolgen voor mensen zelf. “Banen zullen verdwijnen”, verwacht zij. “In landen met arbeidstekorten zal dat misschien voelen als een welkome ontwikkeling. Maar het verder afbrokkelen van de middenklasse zou de nekslag kunnen zijn voor het broze vertrouwen in de instituties van de democratie.”

Kaag wijt de nederlaag van D66 en vrijwel alle andere gevestigde partijen bij de jongste Provinciale Statenverkiezingen aan toegenomen onzekerheid en ongelijkheid. “Mensen ervaren ongelijkheid in status, ongelijkheid in verdeling van winst en welvaart.” Dat voedt volgens Kaag het wantrouwen. “Dat is het echte probleem.”

Bekijk meer van

artificiële intelligentie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.