PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 15 februari 2019, 10:18 | 0 reacties, praat mee

Schrijfrobot ‘te gevaarlijk’ om openbaar gemaakt te worden

CC BY-SA 2.0 / Chris Isherwood

De non-profitorganisatie OpenAI heeft besloten in huis ontwikkelde software die nieuwsverhalen kan schrijven niet openbaar te maken. De kunstmatige intelligentie achter de tekstgenerator GPT2 schrijft volgens de organisatie nieuwsverhalen die zó overtuigend zijn, dat OpenAI bang is dat de tool misbruikt wordt. Dat meldt The Guardian. Laatste wijziging: 15 februari 2019, 10:54

GPT2 is in staat volledige nieuwsverhalen en fictie te schrijven. Gebruikers hoeven slechts een paar voorbeeldzinnen aan de kunstmatige intelligentie te voeren. Aan de hand van die zinnen kan GPT2 zelfstandig een verhaal schrijven. De robot verzint ook zelf citaten. Het systeem schreef onder andere een artikel over de Brexit, op basis van een al bestaand verhaal. In een bericht op de eigen website toont OpenAI enkele voorbeelden van dergelijke verhalen.

GPT2 werd getraind met een database van 10 miljoen artikelen, die het systeem leerden hoe een overtuigend verhaal eruit moet zien. De omvang van die database maakt de tekstgenerator volgens de onderzoekers te goed. GPT2 zou volgens hem misbruikt kunnen worden om op grote schaal nepnieuws te verspreiden, of om een oneindige hoeveelheid recensies over producten te maken.

Bekijk meer van

OpenAI GPT2

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.