— woensdag 8 december 2010, 09:25 | 1 reactie, praat mee

School of Media komt met twitterrichtlijn

De School of Media in Zwolle komt met een twitterrichtlijn voor studenten. Directe aanleiding vormt een beledigende tweet van een student journalistiek aan het adres van docent Bas Kuit. De student luchtte op twitter zijn hart over een slecht cijfer dat hij kreeg. ‘Kut Bas Kuit lalalaa, kut Bas Kuit lalala klote portfolio’, luidde het gewraakte berichtje dat Kuit toevallig onder ogen kreeg. “Ik vind dat beledigend”, reageert de docent van de journalistenopleiding, die onderdeel vormt van de Hogeschool Windesheim.

“Kennelijk handelde de student in een vlaag van verstandsverbijstering. In ieder geval deed hij het zonder er goed over na te denken. Zeker studenten journalistiek moeten zorgvuldig met media omgaan. Meer dan een student van de pabo of heao moeten zij weten wat wel en niet kan.”

Er wordt volgens Kuit niet gewerkt aan een compleet reglement. “We moeten het ook weer niet te zwaar maken. Verondersteld wordt dat we er een halve bijbel van maken. Dat is beslist niet het geval. Vergelijk het met het bord in kantine dat studenten erop wijst dat ze hun eigen rommel moeten opruimen. Zo lossen we dit ook op. Leerlingen moeten hun docent erop aanspreken wanneer ze het ergens niet mee eens zijn. Het is niet nodig om via Twitter hun onvrede kenbaar te maken.”

Studenten hebben hun bedenkingen tegen de twitterrichtlijn, bleek tijdens een uitzending van het Campus Journaal, het tv-programma van de School of Media. Uitgerekend journalisten die feiten boven water moeten halen, wordt nu de mond gesnoerd, klaagt een student. Bovendien zijn er al wettelijke regels voor smaad en laster vastgelegd. “Het is een eenzijdig reglement. Wie gaat dat toetsen en wie gaat de straffen uitdelen? Dit kan niet.”
Het is de tweede keer dat Twitter leidt tot commotie bij Winderheim. Eerder kreeg een student van de heao aan gele kaart voor een beledigende tweet, aldus Kuit.

Directeur Peter Karstel is niet bereikbaar voor commentaar. Hij zegt in de uitzending dat studenten gemakkelijk kunnen omgaan met sociale netwerken, maar hun verantwoordelijkheden niet goed kennen. “De situatie is dat we ze moeten opvoeden.”

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Ruben Hadders, 8 december 2010, 16:09

Dit heeft niets te maken met vakkundigheid, maar met persoonlijkheid. Deze student heeft blijkbaar weinig zelfrespect en maakt vooral zichzelf belachelijk. Kritiek uiten mag, maar dit is gewoon een zinloze scheldpartij. Gewoon dom dus.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.