banner anp

— woensdag 18 december 2019, 15:09 | 0 reacties, praat mee

Schadevergoeding voor Japanse journalist in #MeToo-zaak

Journaliste Shiori Ito is aangeslagen tijdens een persconferentie na de uitspraak in haar rechtszaak. - © Foto: Sjiji Press

De rechtbank in Tokio heeft woensdag een schadevergoeding van 3,3 miljoen yen (zo’n 27.000 euro) toegekend aan journaliste Shiori Ito, die een tv-verslaggever beschuldigde van verkrachting. De dertigjarige Ito had 11 miljoen yen geëist van de inmiddels voormalig verslaggever, Noriyuki Yamaguchi. Ze beschuldigde hem ervan haar in 2015 verkracht te hebben nadat hij haar had uitgenodigd voor een etentje om een mogelijke baan te bespreken.

Yamaguchi ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan en daagde Ito op zijn beurt voor de rechter. Daarbij eiste hij 130 miljoen yen schadevergoeding voor de uitspraken van Ito. Die zaak werd door de rechter afgewezen. “Ik weet eigenlijk nog niet goed hoe ik me voel”, vertelde Ito na de uitspraak volgens Yahoo tegen verslaggevers. “Dat we deze zaak hebben gewonnen wil niet zeggen dat het seksueel geweld niet is gebeurd. Dit is niet het einde.”

Ito hoopt dat haar zaak verandering brengt in de Japanse wetgeving rondom verkrachting. In 2017 werden de straffen voor delicten van seksueel geweld verhoogd van minimaal drie jaar cel naar minimaal vijf jaar.

Bekijk meer van

Shiori Ito Japan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.