— dinsdag 29 maart 2016, 14:56 | 0 reacties, praat mee

Saudische journalist krijgt vijf jaar cel om handvol tweets

Amnesty Nederland probeerde in januari tevergeefs een petitie aan te bieden bij de ambassade van Saudi-Arabië / Martijn Beekman

Een speciale rechtbank in Saudi-Arabië heeft een journalist veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, een uitreisverbod van acht jaar en een boete van omgerekend bijna 12.000 euro. Alaa Brinji zat al sinds 2014 vast vanwege een reeks Twitter-berichten waarin hij het opnam voor mensenrechten, politieke gevangenen en zaken als het recht van vrouwen om in Saudi-Arabië zelf een auto te mogen besturen.

Die tweets waren volgens de autoriteiten beledigend voor de heersers in het land en opruiend van aard. In een eerdere fase werd de journalist ook beschuldigd van afvalligheid van het geloof, wat in Saudi-Arabië een zwaar vergrijp is.

Het zogeheten Specialized Criminal Court (SCC) dat anti-terreurwetgeving uitvoert, speelt volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Saudi-Arabië een cruciale rol in de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting.

Alaa Brinji schreef voor dagbladen Okaz, Al-Bilad en Al-Sharq. Amnesty noemt hem een politiek gevangene in een lange reeks van journalisten en activisten die in Saudi-Arabië om hun mening worden vastgezet. De vijf jaar cel die de journalist kreeg vanwege enkel wat tweets is beschamend, stelt de mensenrechtenorganisatie.

Bekijk meer van

Saudi-Arabië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.