word actief nvj klein

— vrijdag 23 september 2022, 08:20 | 0 reacties, praat mee

Satirisch referendumfilmpje Lubach al miljoenen keren bekeken

© ANP / Merlijn Doomernik

Het satirische item van Arjen Lubach over het Russische referendum in Oekraïne is binnen anderhalve dag vele miljoenen keren bekeken. Het filmpje heeft zeker ook Russische kijkers bereikt, vooral dankzij een bericht op Twitter van RTL-correspondent Olaf Koens. Het item is via de tweet van Koens alleen al 1,1 miljoen keer bekeken. Het referendumfilmpje is het grootste onlinesucces van Lubach sinds hij begon met De Avondshow, zegt producent Human Factor TV. Laatste wijziging: 23 september 2022, 09:02

Lubach reageerde met het item, dat woensdagavond in het VPRO-programma te zien was, op het besluit van de Russische president Poetin om in bezette delen van Oekraïne een referendum over aansluiting met Rusland te organiseren. Lubach bepleit dat er ook een referendum wordt gehouden over aansluiting van Rusland bij Nederland, vanwege de lange historische banden tussen de twee landen.

“Onze koning Willem IV is ook jullie koning”, claimt het filmpje. “Want in 1816 trouwde Anna Paulowna, de dochter van tsaar Paul I, met Willem II, de voorouder van Willem IV.” Hierna wordt de foto getoond van Willem-Alexander en Máxima die in 2014, tijdens de Winterspelen in Sotsji, een biertje dronken met Poetin.

Ook voert Lubach in zijn filmpje als argument aan dat Maria, de dochter van Poetin, lange tijd in Voorschoten woonde. “Want geloof me, daar woon je niet voor je lol, maar wel voor je echte moederland!” Het succes van het satirische item valt ook op in het buitenland; Belgische media berichtten er al over. In 2017 had Lubach, die toen nog het programma Zondag met Lubach maakte, een grote hit met het America First, Netherlands Second-filmpje, over president Trump. Deze video werd zelfs tientallen miljoenen keren bekeken.

Bekijk meer van

De Avondshow Arjen Lubach

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.