mgm nvj maart

— maandag 26 april 2010, 17:02 | 0 reacties, praat mee

Samenwerking in het Noorden nog ver weg

Regionale media hebben het lastig. Samenwerken levert besparingen op. Zo werken RTV Noord en RTV Drenthe soms al op facilitair en redactioneel gebied samen. Is een fusie tussen beide omroepen, waar heel voorzichtig wel over wordt gesproken, ook aanstaande? En zo ja, is die wenselijk of is dat een te grote aanslag op de pluriformiteit van het noordelijk medialandschap? En wat is daarbij de rol van 1TV, de nieuwe zender van NDC Mediagroep? Laatste wijziging: 27 april 2010, 11:27

De Noorder Pers Sociëteit belegde maandag een discussieavond rond dit thema. Voor de zomer verschijnt er een rapport over de voordelen van facilitaire samenwerking tussen de drie noordelijke regionale omroepen. “Maar’’, zo waarschuwde hoofdredacteur- directeur Klaas Samplonius (RTV Drenthe) ‘’er is een cordon sanitair om de redacties, die blijven onafhankelijk van elkaar opereren. De eigenheid van de nieuwsredacties is heilig”.

Diensten als personeelszaken, financiën, technische ondersteuning kunnen worden samengevoegd, eventueel in één gezamenlijk pand maar er is geen sprake van journalistieke samensmelting.

Ook Pieter Sijpersma, hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden en van 1TV, de televisie poot van het NDC- concern, ziet niet een twee drie samenwerking met de regionale omroepen. ‘’Hoe steek je dat aan de vork, privaat en publiek geld samen”, zo vroeg hij zich hardop af.

Directeur Henk Bleker ( RTV Noord) zag wel wat in redactionele samenwerking met de Noordelijke Dagblad Combinatie. Hij stelde zelfs openlijk een programma voor, een opinie debatprogramma, elke avond op de zender met een gezamenlijke redactie van krant en RTV Noord. De Mediawet biedt volgens hem ook openingen voor regionale samenwerking tussen krant en regionale publieke omroepen. 

Volgens mediahistoricus Huub Wijfjes zijn er in andere delen van het land al verregaande samenwerkingsverbanden te vinden zoals in Gelderland en Twente waar regionale kranten en regionale omroepen nauwer samenwerken.

“Maar verdien je daar ook aan”, riposteerde Sijpersma. “Wij bevinden ons in een dunbevolkt gebied waar het niet overloopt van adverteerders, dus waar is het verdienmodel voor de krant en omroep?”.

De aanwezigen waren het wel eens over het verlies van pluriformiteit bij het samenvoegen van de omroepen, aangevuld met een uitgever. “Dan krijg je het Berlusconi model en dat is toch wel het laatste wat wij hier willen”, aldus Wijfjes.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.