word studentlid

— vrijdag 20 augustus 2010, 09:38 | 0 reacties, praat mee

Eerste proefuitzending Nieuwsuur

Eerste proefuitzending Nieuwsuur

In een strak, spaceship-achtig decor vond donderdag de eerste proefuitzending van Nieuwsuur plaats. De twee vaste presentatoren Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke oefenden dit keer vooral de techniek. In totaal komen er vijf proefuitzendingen. Ze worden voorgelegd aan een panel van Kijk- en Luisteronderzoek om te testen wat wel en niet werkt. “Het ziet er Starship Enterprise-achtig uit, hè”, zegt Rob Koster, adjunct-hoofdredacteur van Nieuwsuur, in de regiekamer. Tweebeeke zit in een donkere studio te wachten op de eerste opname. Een brede wand met videoschermen vormt het decor. Laatste wijziging: 20 augustus 2010, 12:38

Op de voorgrond gloeien led-lampen. Even later komt een platliggend videoscherm omhoog. Het is bedoeld voor kruisgesprekken met gasten op locatie. Het scherm is zo geplaatst dat de presentator dan niet meer met het achterhoofd naar de kijker zit. De nieuwe techniek baart wel zorgen, want een van die hydraulische schermen is met een kapotte motor aangeleverd. Het is de vraag of een nieuwe op tijd aankomt.

Nieuwsuur moet zich van andere rubrieken onderscheiden met onafhankelijke en onpartijdige berichtgeving. Nieuws, sport en achtergronden worden tot één geheel gesmeed. In plaats van de Vara wordt de NOS partner van NTR, de nieuwe omroep die voortkomt uit de NPS, RVU en Teleac.

“Ik heb 32 Nieuwsuur-lunches georganiseerd om de twee omroepculturen samen te brengen”, zegt Rob Koster. “De NOS is noodgedwongen een continue nieuwsfabriek en Nova is meer een familie-achtige club mensen. Vroeger zagen medewerkers elkaar wel eens als concurrenten. Dat kan niet meer nu we intensief samenwerken, ook op het gebied van onderzoeksjournalistiek, politiek en de correspondenten. Vanaf komende maandag gaan onze eindredacteuren bijvoorbeeld dagelijks overleggen met NOS Nieuws en Sport.”
Nova-presentator Clairy Polak krijgt een nieuwe rol: zij gaat één keer per week een interview op locatie maken met spraakmakende persoonlijkheden. “De ex-FARC-gijzelaar Ingrid Betancourt zou typisch een gesprekspartner voor haar kunnen zijn, maar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel. We gaan hoog inzetten,” zegt hoofdredacteur Carel Kuyl.

De eerste uitzending van Nieuwsuur is op 6 september tussen tien en elf uur ’s avonds op Nederland 2.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.