— donderdag 20 mei 2010, 07:14

Salaris bij vakbladen tot 50 mille lager

Journalisten die onder de cao vaktijdschriften vallen, verdienen minder dan collega’s die onder de cao’s dagbladen en publieks- en opiniebladen vallen. Vergeleken met andere sectoren in het bedrijfsleven is de achterstand nog groter en kan oplopen tot zo’n 50.000 euro bruto per jaar. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan door de HayGroup in opdracht van de Groep uitgevers van Vak en Wetenschap van het Nederlands Uitgeversverbond en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Laatste wijziging: 20 mei 2010, 12:49

Kluwer en VNU (en in mindere mate Reed Business) betalen boven de CAO, maar ook die salarissen blijken te laag, vanaf zo’n 20 mille per jaar.

De HayGroup heeft alle functies in de CAO vaktijdschriften vergelijkbaar gemaakt met andere functies in het bedrijfsleven. In de hoogste schalen verdienen mensen in de CAO vaktijdschriften 60.000 euro per jaar, elders in het bedrijfsleven is dat gemiddeld 110.000 euro per jaar.

De uitkomsten worden gebruikt om een nieuw loongebouw voor de CAO vaktijdschriften te ontwerpen. Secretaris Yvonne Dankfort van de NVJ had de uitkomsten verwacht. Al langer bestond de indruk dat de CAO-salarissen te laag zijn. ‘Het betekent dat de branche op termijn moeite gaat krijgen om goed personeel te vinden. Het onderzoek van de HayGroup laat zien dat mensen als het om geld gaat beter in een andere branche kunnen gaan werken.’

Dankfort verwacht niet dat het gat met vergelijkbare branches in korte tijd wordt ingelopen. Zij wil de eerste 15 procent van het gat inlopen tijdens de komende CAO-onderhandelingen die deze week zijn begonnen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.