— vrijdag 11 januari 2013, 09:23

Reed wint kort geding omtrent cao

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft het kort geding verloren dat zij had aangespannen tegen Reed Business. Aanleiding voor het kort geding was dat volgens de NVJ de uitgever van vakinformatie afspraken uit de cao voor vaktijdschriftjournalisten niet nakwam. De betrokken partijen kwamen in die cao overeen dat er (met terugwerkende kracht), een nieuw salarisgebouw ingevoerd zou worden. Reed Business hield echter het eigen salarisgebouw aan, ook nadat de cao ingevoerd had moeten worden. Struikelblok was de dertiende maand. Volgens de NVJ kon de eindejaarsuitkering niet worden meegeteld omdat deze regeling niets te maken heeft met de cao. Laatste wijziging: 11 januari 2013, 10:52

Uit het vonnnis blijkt dat de kantonrechter het echter eens is met de argumentatie van Reed Business. Volgens de nieuwe cao is het ook toegestaan een eigen salarisstructuur in te voeren “voor zover deze salarisstructuur in zijn totaliteit inhoudelijk niet in ongunstige zin afwijkt van hetgeen hieromtrent in deze cao is vastgelegd”. Ook de toelichting is van dezelfde strekkking. Door de woorden ‘in zijn totaliteit’ oordeelt de Rechtbank Amsterdam dat er dan ook een ‘overal vergelijking moet plaats vinden’. De dertiende maand mag dan ook door Reed Business worden meegenomen in de vergelijking. De afwijkingen tussen de nieuwe cao en de salarisstructuur van de uitgever noemt de rechter beperkt en “het argument dat er sprake is van ongeoorloofde pakketvergelijking wordt dan ook verworpen”. 

De NVJ laat namens Yvonne Dankfort, secretaris Tijdschriften, weten de uitspraak te betreuren “omdat wij van mening zijn dat een arbeidsvoorwaarde dus een salarisschaal niet in negatieve zin mag afwijken”. De NVJ bekijkt nog of dit vonnis aanleiding geeft tot vervolg stappen.

Bekijk meer van

NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.