Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 1 maart 2022, 15:22 | 0 reacties, praat mee

Saudi-Arabië laat Raif Badawi niet vrij, ondanks uitgezeten straf

2021: Amnesty International protesteert bij de Saudische ambassade in Brussel, met de vraag of ze wellicht sleutels van zijn cel kwijt zijn. | Isopix

Mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties zijn woedend over het feit dat Saudi-Arabië de in 2012 tot tien jaar cel veroordeelde Raif Badawi niet heeft vrijgelaten, ondanks dat zijn straf gisteren is uitgezeten. Laatste wijziging: 1 maart 2022, 15:23

Badawi is oprichter van een een discussieplatform over politiek en religie. Naast de tien jaar celstraf voor vermeende belediging van de islam werd Badawi veroordeeld tot duizend stokslagenen een boete van omgerekend 200.000 euro.

Zijn slechte gezondheid maakte dat de Saudische overheid de lijfstraf regelmatig opschortte, omdat Badawi te zwak was de stokslagen te ondergaan.

Zijn vrouw en kinderen vluchtten naar Canada, dat de Badawi’s asiel heeft verleend. Er is de afgelopen jaren geijverd voor vrijlating van Badawi en erkenning van zijn status als politieke gevangene. In 2015 kreeg hij de Sacharovprijs toegekend. De internationale kritiek deed de Saudische regering niets.

Voor onze berichtgeving over de zaak in de afgelopen jaren, volg deze link.

Secretaris-generaal Christophe Deloire noemt het een grof schandaal dat Badawi niet is vrijgelaten.

Deloire: “Nu zijn volledige straf op basis van de belachelijke aanklachten is voldaan, is er geen juridische basis meer voor de Saudiche autoriteiten om hem nog langer vast te houden. We roepen op tot Badawi’s onmiddellijke vrijlating met hoogste prioriteit en vrij doorgang naar zijn familie in het buitenland.”

Bekijk meer van

Saudi-Arabië Raif Badawi

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.