— donderdag 16 november 2017, 11:23 | 0 reacties, praat mee

Amerika pakt Russisch medium aan, Rusland slaat terug met dezelfde tactiek

Gebouw waar RT is gevestigd in Moskou - © Sergei Ilnitsky / EPA

Het Russische parlement heeft een wet aangenomen die buitenlandse media, waaronder vermoedelijk CNN, aanmerkt als buitenlandse agenten. Het besluit volgde na een maatregel eerder deze week van het Amerikaanse ministerie van justitie. Dat besloot begin deze week dat de Russische nieuwszender RT (voorheen Russia Today), ook op de Amerikaanse kabel te ontvangen, voortaan aangemerkt wordt als 'buitenlandse agent'.

De Volkskrant schrijft dat die Amerikaanse wet in 1938 is ingevoerd om nazi-propaganda buiten de deur te houden. In 1966 veranderde de wet iets. Mensen die werken voor een buitenlandse overheid in een “politieke of semi-politieke functie” moeten zich registreren onder de noemer buitenlands agent. Naast RT vallen ook een Japanse radiozender en de China Daily onder die wet. Dat RT zich nu moet registreren lijkt het gevolg van de veronderstelde Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Internationaal is er veel kritiek. Volgens het Committee to Protect Journalists (CPJ) wordt de wet ineens anders uitgelegd. “Het wordt nogal ongemakkelijk als regeringen gaan bepalen wat journalistiek en wat propaganda is.” Anderen wijzen erop dat de invloed van RT vrij beperkt is, zeker in het Amerikaanse media-landschap.

De maatregel van het Amerikaanse ministerie van justitie is vooral bedoeld om een signaal af te geven. President Poetin noemde de stap van de Amerikanen een aantasting van de vrijheid. De Amerikanen hebben niet het recht om zich te bemoeien met Russische media, vulde Poetins perswoordvoerder aan.

Bekijk meer van

Rusland RT Amerika

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.