website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Russische journalist voor rechter na aantonen fraude

Lars Pasveer — Geplaatst in rechtszaak op donderdag 29 september 2016, 08:56

De door Korotkov bemachtigde vier officiële stembiljetten | Fotanka.ru

De door Korotkov bemachtigde vier officiële stembiljetten | Fotanka.ru

Nieuws

Denis Korotkov, een Russische onderzoeksjournalist voor de onafhankelijke nieuwssite Fontanka heeft zich voor de rechter moeten verantwoorden voor beschuldigingen van stemfraude tijdens de parlementaire verkiezingen van 18 september. Korotkov toonde aan dat het simpel was om meerdere keren te stemmen.

Het lukte Korotkov om een speciale sticker te krijgen bij een stemlocatie in Sint Petersburg, waarmee hij vervolgens ongestoord op andere locaties stembiljetten kreeg uitgereikt. Nadat hij vier stembiljetten had bemachtigd, werd hij door de politie aangehouden vanwege het ‘illegaal verkrijgen van stembiljetten’.

De boete, indien veroordeeld, is 3000 roebel - zo’n 42 euro. Het ‘carouselstemmen’ zoals door Korotkov is aangetoond, blijkt een gangbare praktijk binnen Rusland, aldus internationale toezichthouder OVSE. De Russische verkiezingen zouden volgens de OVSE transparant zijn verlopen, maar nog altijd wel de nodige ‘democratische uitdagingen’ hebben.

Korotkov is een gelauwerd journalist, die meerdere prijzen won voor zijn berichtgeving over onder meer het ronselen van Russische strijders voor de oorlog in Syrië. Journalistieke organisaties in binnen- en buitenland dringen er bij de autoriteiten op aan om de aanklachten tegen Korotkov te laten vallen, zodat hij ongestoord en onbevreesd zijn werk kan doen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.