word actief nvj klein

— woensdag 17 juni 2020, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Rusland: rechtszaak tegen journaliste van start vanwege ‘goedkeuring aanslag’

Svetlana Prokopjeva | YouTube

In Rusland is - met vertraging vanwege het coronavirus - een rechtszaak van start gegaan tegen journaliste Svetlana Prokopjeva. De aanklacht: het goedkeuren van terreur. Laatste wijziging: 17 juni 2020, 08:55

Tijdens een radio-uitzending in november 2018 gaf Prokopjeva commentaar op een zelfmoordaanslag op een kantoor van inlichtingensdienst FSB in Archangelsk, waarbij een 17-jarige een maand eerder een zelfgemaakte bom liet ontploffen.

De aanslagpleger kwam om en er vielen enkele gewonden bij FSB-medewerkers. Prokopjeva stelde dat het om een tiener ging die was opgegroeid onder Poetin en dat een ‘niets-ontziende Staat’ iemand had gekweekt die geweld als zijn enige pad zag.

De journaliste kwam in december in het vizier van de autoriteiten, die menen dat ze artikel 205.2 van de Russische Wetboek van Strafrecht heeft overtreden. Dat artikel stelt het publiek goedkeuren van terreur strafbaar. In maart van dit jaar werd Prokopjeva officieel aangeklaagd.

De behandeling van de rechtszaak was voorzien voor april van dit jaar. Door het coronavirus werd de start enkele keren uitgesteld.

Prokopjeva kan tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen. Een petitie om de zaak te laten seponeren is al ruim 150 duizend keer ondertekend.

De journaliste stelt altijd uit journalistieke overwegingen te handelen en zegt dat alle onderwerpen - ook achtergronden van en aanleidingen tot terreur - onderwerp van debat moeten kunnen zijn.

Bekijk meer van

Svetlana Prokopjeva Rusland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.