banner anp

— woensdag 17 juni 2020, 08:52 | 0 reacties, praat mee

Rusland: rechtszaak tegen journaliste van start vanwege ‘goedkeuring aanslag’

Svetlana Prokopjeva | YouTube

In Rusland is - met vertraging vanwege het coronavirus - een rechtszaak van start gegaan tegen journaliste Svetlana Prokopjeva. De aanklacht: het goedkeuren van terreur.

Tijdens een radio-uitzending in november 2018 gaf Prokopjeva commentaar op een zelfmoordaanslag op een kantoor van inlichtingensdienst FSB in Archangelsk, waarbij een 17-jarige een maand eerder een zelfgemaakte bom liet ontploffen.

De aanslagpleger kwam om en er vielen enkele gewonden bij FSB-medewerkers. Prokopjeva stelde dat het om een tiener ging die was opgegroeid onder Poetin en dat een ‘niets-ontziende Staat’ iemand had gekweekt die geweld als zijn enige pad zag.

De journaliste kwam in december in het vizier van de autoriteiten, die menen dat ze artikel 205.2 van de Russische Wetboek van Strafrecht heeft overtreden. Dat artikel stelt het publiek goedkeuren van terreur strafbaar. In maart van dit jaar werd Prokopjeva officieel aangeklaagd.

De behandeling van de rechtszaak was voorzien voor april van dit jaar. Door het coronavirus werd de start enkele keren uitgesteld.

Prokopjeva kan tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen. Een petitie om de zaak te laten seponeren is al ruim 150 duizend keer ondertekend.

De journaliste stelt altijd uit journalistieke overwegingen te handelen en zegt dat alle onderwerpen - ook achtergronden van en aanleidingen tot terreur - onderwerp van debat moeten kunnen zijn.

Bekijk meer van

Svetlana Prokopjeva Rusland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.