training eu starters

— woensdag 24 mei 2023, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Rusland verlengt voorarrest van Amerikaanse journalist Evan Gershkovich

De Amerikaanse president Joe Biden applaudisseert tijdens het White House Correspondents' Association (WHCA) dinner op 29 april voor de in Rusland gedetineerde journalist Evan Gershkovich. - © White House Correspondents' Association (WHCA) dinne

Een rechtbank in Moskou heeft beslist dat het voorarrest van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich met drie maanden moet worden verlengd. Onderzoekers van de Russische inlichtingendienst FSB hadden daarom gevraagd. Dat meldt het Russische persagentschap RIA. Laatste wijziging: 24 mei 2023, 09:07

De 31-jarige journalist van The Wall Street Journal werd op 29 maart opgepakt op verdenking van spionage. Aanvankelijk zou hij tot 29 mei in voorarrest zitten, maar dat wordt nu op last van de FSB, de opvolger van de inlichtingendienst KGB, verlengd tot 30 augustus. Als de journalist, van wie de ouders ooit vanuit Rusland naar de VS zijn geëmigreerd, uiteindelijk veroordeeld zou worden, riskeert hij tot twintig jaar cel.
In een reactie op de verlenging van het arrest heeft het Witte Huis opnieuw opgeroepen tot een “onmiddellijke vrijlating” van de journalist. “Hij zou helemaal niet vastgehouden moeten worden. Journalistiek is geen misdaad”, zei de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby. “Wij blijven heel, heel hard werken om hem thuis bij zijn familie te krijgen.”

In april had Gershkovich nog beroep aangetekend tegen zijn voorlopige hechtenis, maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Moskou beweert dat het de Amerikaan op heterdaad heeft betrapt. Hij werd vanwege vermeende spionage opgepakt toen hij werkte aan een artikel over de rekrutering door het huurlingenleger van de Wagner Groep.

De Verenigde Staten hebben altijd volgehouden dat Gershkovich onterecht is gearresteerd. De Amerikaanse president Joe Biden noemde zijn aanhouding eerder “totaal illegaal”.

Bekijk meer van

Evan Gershkovich

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.