— maandag 11 mei 2020, 10:36 | 0 reacties, praat mee

Rusland smoort kritiek op aanpak coronavirus met nepnieuwswetgeving

Vieringen rond 75 jaar sinds de overwinning op nazi-Duitsland werden door virusmaatregelen sterk versoberd | AFP

Repressieve overheden gebruiken nepnieuws als stok om berichtgeving over het coronavirus te sturen en kritiek op overheidsbeleid te onderdrukken. Dat blijkt uit onderzoek van het International Press Institute (IPI), dat schendingen van de persvrijheid rond het coronavirus bijhoudt.

Rusland loopt daarbij voorop, aldus IPI. Op 31 maart werden amendementen toegevoegd aan het wetboek van strafrecht, daags daarop bekrachtigd door president Poetin. Nog diezelfde maand werd de wet gebruikt om een onderzoek te starten naar een journalist van Radio Free Europe, die had gesproken met een arts over de dreigende schaarste van beademingsapparatuur.

Een medische nieuwssite ging op zwart “vanwege het verspreiden van desinformatie en aanwakkeren van onrust” en dagblad Novaya Gazeta werd eveneens met een blokkade bedreigd, als een stuk over de mensenrechtensituatie in Tjsetsjenië in het licht van coronavirus niet offline werd gehaald.

Er volgden meer stappen tegen individuele journalisten en media, met een verwijzing naar het recent uitgebreide wetsartikel. De populariteit van president Poetin zou sinds het uitbreken van de coronacrisis flink zijn gedaald. Meer bij International Press Institute

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.