vlaams-nedellandse-beurs

— dinsdag 30 augustus 2022, 15:28 | 0 reacties, praat mee

Rusland eist 24 jaar straf tegen journalist Safronov wegens hoogverraad

Safronov bij een zitting in februari van dit jaar. | Gleb Schelkunov / Kommersant

Aanklagers namens de Russische staat hebben een celstraf van 24 jaar geëist tegen journalist Ivan Safronov, meldt journalistiek platform Meduza op basis van een bericht van staatspersbureau Interfax. Safronov zou die 24 jaar, indien veroordeeld, in een zwaarbeveiligde strafkolonie moeten uitzitten. Laatste wijziging: 30 augustus 2022, 15:32

Safronov werd in 2020 wegens hoogverraad opgepakt, omdat hij staatsgeheimen zou hebben gedeeld met een NAVO-land. Inlichtingendienst FSB stelt dat hij dat in 2017 deed, toen hij nog voor dagblad Kommersant werkte. Zijn collega’s geloven niets van de beschuldigingen.

In april, toen de rechtszaak tegen Safronov werd hervat, zei de journalist celstraf niet te vrezen. Hij noemt de aanklachten “een karikaturale juridische dwaling”.

Eerder deze week publiceerde het onderzoeksjournalistieke platform Proekt een reconstructie van de zaak tegen Safronov [origineel | vertaald via Google].

Zoals Safronov tijdens zijn rechtszaak ook stelde, is vrijwel alle informatie die hij zou hebben gelekt publiek toegankelijk. Meer bij Meduza

Bekijk meer van

Rusland Kommersant Ivan Safronov

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.