website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kabinet wil dat Europa groei digitale platforms afremt

Dolf Rogmans — Geplaatst in Innovatie op maandag 20 mei 2019, 11:20

Google, Apple en Facebook worden te groot, vindt het kabinet.

Google, Apple en Facebook worden te groot, vindt het kabinet.

Nieuws Bedrijven als Facebook, Google en Apple worden te groot. Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van deze digitale platforms onwenselijk. Dat belemmert de toetreding van nieuwe bedrijven en beperkt de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Daarom zint het kabinet op maatregelen, die in Europees verband genomen moeten worden.

Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) in een beleidsbrief aan de Tweede Kamer. Zij somt drie maatregelen op die binnen Europa de groei van grote digitale platforms zou moeten kunnen afremmen.

Keijzer: ‘Digitale platforms zijn niet meer weg te denken en bieden gemak en economische kansen. Maar we hebben ook zorgen over blijvende dominantie, het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers en dus een gebrek aan concurrentie. Dit speelt bijvoorbeeld bij appstores waar aanbieders afhankelijk zijn van Apple en Google. Het is wenselijk om eerder en doelgerichter te kunnen ingrijpen’.

Het kabinet zet voor digitale platforms in op scherper toezicht en zo nodig ingrijpen vooraf en passende toepassing van mededingingsregels door bijvoorbeeld data mee te wegen.

En aanpassing van criteria voor het melden van een fusie of overname. Bijvoorbeeld door naast omzet ook de transactiewaarde mee te wegen.

Digitale platforms kunnen daardoor niet zomaar toekomstige concurrenten opkopen zoals nu nog kleine startups.

Meer bij het ministerie.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.