— maandag 20 mei 2019, 11:20 | 0 reacties, praat mee

Kabinet wil dat Europa groei digitale platforms afremt

Google, Apple en Facebook worden te groot, vindt het kabinet.

Bedrijven als Facebook, Google en Apple worden te groot. Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van deze digitale platforms onwenselijk. Dat belemmert de toetreding van nieuwe bedrijven en beperkt de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Daarom zint het kabinet op maatregelen, die in Europees verband genomen moeten worden.

Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) in een beleidsbrief aan de Tweede Kamer. Zij somt drie maatregelen op die binnen Europa de groei van grote digitale platforms zou moeten kunnen afremmen.

Keijzer: ‘Digitale platforms zijn niet meer weg te denken en bieden gemak en economische kansen. Maar we hebben ook zorgen over blijvende dominantie, het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers en dus een gebrek aan concurrentie. Dit speelt bijvoorbeeld bij appstores waar aanbieders afhankelijk zijn van Apple en Google. Het is wenselijk om eerder en doelgerichter te kunnen ingrijpen’.

Het kabinet zet voor digitale platforms in op scherper toezicht en zo nodig ingrijpen vooraf en passende toepassing van mededingingsregels door bijvoorbeeld data mee te wegen.

En aanpassing van criteria voor het melden van een fusie of overname. Bijvoorbeeld door naast omzet ook de transactiewaarde mee te wegen.

Digitale platforms kunnen daardoor niet zomaar toekomstige concurrenten opkopen zoals nu nog kleine startups.

Meer bij het ministerie.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.