— donderdag 9 april 2015, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Ruim vier jaar cel om Hebdo-cartoons

Tegen twee Turkse journalisten, die ter illustratie van columns onder meer cartoons en covers van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo hergebruikten, is woensdag een straf van 4,5 jaar cel geëist. De aanklager in Istanboel stelt dat Ceyda Karan en Hikmet Cetinkaya van het seculiere dagblad Cumhuriyet volkswoede aanjagen en religie hebben beledigd door het Hebdo-beeldmateriaal te tonen. De aanklacht bevat verder klachten van rond 1300 individuen, bericht nieuwszender France24. Na de aanslagen in Parijs had Cumhuriyet op 14 januari een speciale bijlage geproduceerd met materiaal uit Charlie Hebdo. De aanklacht tegen de journalisten volgde één dag na het verschijnen van de speciale bijlage.

De persvrijheid staat in Turkije al jaren onder druk; intimidatie van en rechtszaken tegen journalisten zijn aan de orde van de dag. Gisteren diende de zaak tegen freelance journaliste Fréderike Geerdink, waar vrijspraak op de horizon ligt. De regering Erdogan grijpt ook regelmatig naar blokkade van internetdiensten en sociale media, om onwelgevallige meningen te onderdrukken.

De zaak tegen de journalisten is nu doorverwezen naar het strafhof voor behandeling. Wanneer dat exact plaatsvindt, is nog onbekend.

Bekijk meer van

Turkije Charlie Hebdo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.