basis naar compleet

— woensdag 28 november 2018, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Ruim de helft van startende zzp’ers gooit na vijf jaar handdoek in de ring

ANP

Het zzp-bestaan is niet voor iedereen een succes: na vijf jaar is minder dan de helft van de starters nog als zelfstandige actief. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers over loopbanen van startende zelfstandigen. Laatste wijziging: 28 november 2018, 09:51

De cijfers beslaan de periode 2008-2010, toen ruim 650 duizend zzp’ers met een eigen bedrijf begonnen. “Na één jaar was 69 procent van deze startende zzp’ers nog altijd actief als zzp’er. Na twee jaar was dit 57 procent en na vijf jaar was dit verder afgenomen tot 42 procent”, aldus het CBS.

Dat er geen recentere cijfers zijn, ligt in het feit dat de meest recente cijfers uit 2015 stammen, onvoldoende voor een vijf jaar overzicht. “Omdat zelfstandigen uitstel mogen aanvragen voor de aangifte en betaling van de belastingaanslag, komen deze cijfers met vertraging beschikbaar”, verklaart het CBS.

Na vijf jaar was 55 procent van de beginnende zzp’ers niet meer als zelfstandige actief. Dertig procent was weer als werknemer actief, tien procent was inmiddels met pensioen, zes procent was na het zzp-avontuur aangewezen op een uitkering en vijf procent heeft zelfs helemaal geen inkomen meer. Drie procent van de starters waren overleden. Een procent is met een opleiding bezig.

CBS: “Het aandeel startende zzp’ers die minimaal vijf jaar zzp’er blijven verschilt sterk per bedrijfstak. Zo was bij starters in de landbouw na vijf jaar 70 procent nog altijd zzp’er. Startende zzp’ers in de bouw blijven eveneens relatief lang werkzaam als zzp’er. Van hen was na vijf jaar 65 procent nog altijd zzp’er.”

Een klein deel van de starters - zo’n vier procent - nam zelf weer personeel in dienst. Het ING Economisch Bureau denkt dat in Nederland nog miljoenen banen geschikt zijn om te worden ver-zzp’t, meldt Het Financieele Dagblad.

Het aantal startende zelfstandigen liep na het begin van de economische crisis in 2008 wel terug, maar groeit sinds 2013 weer. Het CBS zegt de loopbanen van nieuwe starters te blijven volgen. Meer bij CBS

Bekijk meer van

Zzp Werk ondernemen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.