— donderdag 25 juni 2020, 10:41 | 0 reacties, praat mee

RTV Oost wil opheldering van Justitie over afluisteren journalist

Zwolle 2018: politie en hulpverleners zijn aanwezig, nadat een handgranaat bij het café werd achtergelaten | GinoPress

RTV Oost wil van Justitie opheldering over het mogelijk afluisteren van journalist Nout Peper, tijdens een zogeheten Bibob-onderzoek naar de achtergronden van de eigenaar van een kroeg in Zwolle. De omroep wil weten of Peper werd afgeluisterd omdat de telefoon van de eigenaar werd getapt, of dat er gericht is afgeluisterd.

Peper stond met de kroegbaas in contact vanwege meerdere incidenten in het verleden, waarbij enkele keren bij Bar Bruut een handgranaat aan de deurklink werd gehangen. RTV Oost bracht in die zaak meerdere keren onthullingen. Justitie verdenkt de kroegbaas ervan vertrouwelijke informatie met RTV Oost te hebben gedeeld.

Als Peper als ‘bijvangst’ werd afgeluisterd, valt dat niet onder journalistieke bronbescherming, stelt jurist Jan van Vegchel die RTV Oost bijstaat.

De omroep wil daarom weten of justitie heeft ‘door-gerechercheerd’ op de verslaggever, toen die bij eerste taps in zicht kwam. Het afluisteren van journalisten gaat gepaard met zeer strenge beperkingen en vereist - naast een zeer dringende aanleiding - ook expliciete goedkeuring van de rechter-commissaris.

“Mocht blijken dat het OM zich toch schuldig heeft gemaakt aan een ongeoorloofde inbreuk op de bronbescherming van de journalist, dan moeten alle daarbij verkregen gegevens worden vernietigd”, zegt Van Vegchel. Justitie ontkent dat er gericht is getapt bij de journalist of anderen bij de omroep. Meer bij RTV Oost

Bekijk meer van

Openbaar Ministerie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.