training eu starters

— woensdag 10 juni 2020, 14:30 | 0 reacties, praat mee

Wouter van Dijke: Enthousiasme over datajournalistiek overbrengen aan studenten

Wouter van Dijke is enthousiast over datajournalistiek. En dat enthousiasme hoopt hij met ingang van het nieuwe studiejaar over te kunnen brengen op de journalistiekstudenten aan de Hogeschool Utrecht (HU). Van Dijke is daar de nieuwe docent data en online journalistiek. Laatste wijziging: 11 juni 2020, 10:47

“Datajournalistiek is voor veel jonge journalisten nog heel onbekend”, aldus Van Dijke (25). “Terwijl je als journalist tijdens je dagelijkse werk sowieso al heel snel met data te maken krijgt. Wanneer je in een Excel-bestand wil graven, moet je er al wat vanaf weten. Ik wil studenten handvatten geven en ze leren hoe ze dat het beste kunnen doen.”

Bij datajournalistiek zijn ideeën leidend, vindt Van Dijke (25), die de afgelopen twee jaar werkte als datajournalist bij RTL Nieuws. Daar was hij onder andere medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van ADAM, een softwarerobot die data omzet naar lokale nieuwsberichten. “Ik merkte zelf heel erg in mijn werk dat ik bepaalde ideeën voor verhalen had, maar in eerste instantie niet wist welke tools ik nodig had om data om te zetten in verhalen. Dat heb ik gaandeweg geleerd.”

Niet orakelen
De kennis die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan, draagt Van Dijke sinds oktober vorig jaar ook al aan collega-journalisten over, bij de cursus Datajournalistiek voor beginners van de NVJ Academy. “Ik merkte tijdens het geven van die cursus dat ik lesgeven wel interessant vind. En dan vooral de praktische kant.”

Bezig zijn met data, dus. “Ik praat graag over mijn werk, maar ik zie mezelf niet als een docent die het hele college maar staat te orakelen. Als ik tijdens mijn cursus van de NVJ Academy deelnemers laat zien wat je allemaal met data kunt doen, komen ze vaak al meteen met allerlei ideeën. Dat hoop ik bij mijn studenten ook voor elkaar te krijgen.”

Wanneer Van Dijke aan de slag gaat bij de Hogeschool Utrecht, treedt hij uit dienst bij RTL Nieuws. Maar helemaal weg is hij niet. “De baan bij de HU is voor drie dagen in de week. De overige dagen draai ik nog diensten op de online redactie van RTL Nieuws.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.