website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

RTL Nieuws lanceert eerste nieuwsgame

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 12 juni 2019, 14:36

Nieuws Hoe is het om rond te komen met weinig geld? Dat laat RTL Nieuws lezers zelf ervaren met zijn eerste online game. In de armoede-game krijgen spelers een beperkt budget waar ze een maand van moeten rondkomen. Dat wordt ze knap lastig gemaakt door morele keuzes (stuur je je kind wel mee op schoolreisje of niet?) en onvoorziene uitgaven.

De game is onderdeel van een onderzoek van RTL Nieuws naar armoede onder werkende Nederlanders. Journalisten spraken met tientallen mensen die moeite hebben om rond te komen en verwerkte hun ervaringen en dilemma’s in de game. De game is bijna niet te winnen, wat laat zien hoe lastig het kan zijn om financieel rond te komen.

Zelfs spelers die overal de goedkoopste optie kiezen, winnen het spel vaak niet. Dat komt volgens RTL Nieuws omdat “arm zijn heel duur kan zijn”. “Verzekeringen kosten bijvoorbeeld geld, dus zal iemand met weinig geld eerder kiezen voor een goedkope verzekering, of zelfs helemaal geen. Maar als er dan iets misgaat, kost dat nog méér geld.”

Media maken vaker gebruik van games om lezers inzicht te geven in situaties en ervaringen over te dragen. In Nederland experimenteerden Vers Beton en de Volkskrant er al eerder mee.

De armoede-game van RTL Nieuws is hier te spelen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.