data als kans

— dinsdag 17 december 2019, 13:05 | 0 reacties, praat mee

RSF: aantal omgekomen journalisten in 2019 in zestien jaar niet zo laag

RSF

Er zijn dit jaar 49 journalisten omgekomen, blijkt uit tellingen van Reporters sans Frontières (RSF). Dat getal is de afgelopen 16 jaar niet zo laag geweest, mede doordat conflicten in het Midden-Oosten minder slachtoffers eiste onder journalisten. In de jaren vanaf 2003 kwamen er elk jaar gemiddeld 80 journalisten om. Laatste wijziging: 17 december 2019, 13:07

Dat betekent een daling van 44 procent. Sommige landen blijven door deze statistieken onberoerd: in Mexico kwamen in 2019 tien journalisten om, net zoveel als het jaar ervoor. Met de relatieve kalmte in het Midden-Oosten werd Latijns-Amerika het gevaarlijkste gebied voor journalisten om actief te zijn.

RSF: “Het gevolg van deze duale trend - oorlogsgebieden minder dodelijk maar landen waar vrede heerst nog nooit zo gevaarlijk - kwamen 59 procent van de journalisten om in landen zonder actief oorlogsconflict.” Tegelijk steeg het aantal incidenten waarbij journalisten gericht werden vermoord met 2 procent.

Er zitten volgens tellingen van de RSF momenteel 389 journalisten gevangen met 57 collega’s met status ‘ontvoerd’. Tellingen (op basis van andere criteria, red.) van persvrijheidsorganisatie CPJ kwamen op 250 gevangen journalisten, met China en Turkije als koploper.

China is momenteel goed voor eenderde van het aantal willekeurig gevangen gezette journalisten, stelt de persvrijheidsorganisatie. Meer bij RSF Yearly Round-up

Bekijk meer van

RSF

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.