basis naar compleet

— donderdag 9 december 2021, 12:22 | 0 reacties, praat mee

Filipijnse journalist in eigen huis doodgeschoten

© Bermix Studio / Unsplash

De Filipijnse journalist Jess Malabanan is in zijn eigen huis doodgeschoten. Dat schrijft NOS. De journalist werkte onder meer aan een reportagereeks over de strijd tegen drugs in de Filipijnen.

Het gebeurde terwijl Malabanan thuis televisie zat te kijken. Buiten de woning verschenen twee gewapende mannen, die hem door het hoofd schoten. De daders van het schietincident zijn voortvluchtig. Over een motief is nog niets bekend.

De Pampanga Press Club, waar Malabanan lid van was, beschrijft hem als een ‘toegewijde journalist’ en vraagt de Filipijnse autoriteiten om te helpen bij de zoektocht naar de daders.

De Filipijnen zijn een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten. Sinds president Duterte in 2016 aan de macht kwam, zijn er ruim twintig gedood.

Ook Maria Ressa, één van de meest vooraanstaande Filipijnse journalisten en hoofdredacteur van nieuwssite Rappler, heeft geregeld te maken met de autoriteiten. Deze week kreeg Rappler nog een nieuwe aanklacht wegens smaad aan haar broek. Daarnaast probeerde de regering-Duterte haar te weerhouden om naar Oslo te reizen om de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede persoonlijk bij te wonen. Ressa is momenteel op borgtocht vrij in afwachting van het hoger beroep in haar rechtszaak. Volgens de rechter is er geen vluchtgevaar en is de uitreiking dusdanig belangrijk dat Ressa er het land voor mag verlaten. Ze mag vijf dagen in Oslo blijven. Eenmaal terug in de Filipijnen moet ze dat binnen 24 uur aan de rechtbank laten weten. De uitreiking van de Nobelprijs is morgen. Meer bij RSF. Meer bij NOS

Bekijk meer van

RSF Maria Ressa Jess Malabanan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.