onderzoek covid en journalistiek

— woensdag 30 december 2020, 09:06 | 0 reacties, praat mee

RSF: 50 journalisten gedood in 2020

© CC BY-SA 2.0 / Flickr Jeffdjevdet

Wereldwijd zijn er in 2020 50 journalisten gedood vanwege hun journalistieke werk. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2019, toen 53 journalisten de door vonden tijdens hun journalistieke werkzaamheden. Opvallend is dat er meer journalisten stierven in landen waar vrede heerst.

Dat meldt Reporters sans Frontières (RSF) deze week in zijn jaarlijkse persvrijheidverslag. Volgens de organisatie werkte de meerderheid van de gedode journalisten bezig aan verhalen over corruptie, milieukwesties of georganiseerde misdaad.

Mexico, Irak, Afghanistan, India en Pakistan waren in 2020 de gevaarlijkste landen voor journalisten. In Mexico werden dit jaar acht journalisten om het leven gebracht. Van de 50 slachtoffers werden er 34 gedood in landen waarin op dat moment vrede heerste.

Hoewel het aantal gedode journalisten licht daalde ten opzichte van vorig jaar, is het aantal journalisten dat in 2020 in de gevangenis belandde hoger dan ooit. Volgens het Comitee to Protect Journalists (CPJ) zaten er op 1 december 274 journalisten in de cel. RSF turfde er 387.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.