— vrijdag 24 februari 2012, 15:36 | 0 reacties, praat mee

Rotte Appel

De New York Times (NYT) was niet welkom op een belangrijke persconferentie van Apple. Nou ja, belangrijk. Het ging om de bijeenkomst waar het besturingssysteem Mountain Lion werd aangekondigd. Enkele grote Amerikaanse kranten, techwebsites en bloggers kregen een paar dagen de tijd om Mountain Lion te testen. Maar de de NYT niet. De krant heeft zich misdragen in de ogen van de Nieuwe Kerk op Aarde (ja, ook ik ben een volgeling, ik schrijf dit op een Ipad). De directeur van Apple noemt de NYT ‘de agressiefste jager op Apple-gerelateerd nieuws van de planeet’.
Laatste wijziging: 18 maart 2014, 12:16

Wat is er in godsnaam gebeurd? De NYT heeft uitvoerig bericht over misstanden bij Foxconn, de grootste leverancier van Apple. Lage lonen, lange werkdagen en gevaarlijke omstandigheden. Kortom, moderne slavernij. Goed werk van de krant. De NYT was niet eens de eerste die dat deed. Eerder al bracht ThisAmericanLife een interessante radio-uitzending over theatermaker en ‘levenslange aanbidder van Apple’ Mike Daisey. Hij vroeg zich af wie zijn spullen eigenlijk maakte en hoe, en reisde naar China. Daar stond hij dan als Apple-fan, met in zijn tas een Iphone en een Ipad, terwijl hij sprak met een Chinese fabriekswerker die vertelde over een chemisch goedje waar Ipads van gaan glimmen en waardoor mensenhanden op den duur verminkt raken. Daisey moet zich misschien net zo belazerd gevoeld hebben als de katholieken die hoorden van het misbruikschandaal. Je wilt het niet weten. Maar je kunt het niet langer ontkennen.

En wat gebeurt er? De boodschapper moet het ontgelden. En dat terwijl klanten van Apple duidelijk maken dat zij graag willen dat Apple iets aan de misstanden doet. Er werd in Groot-Brittannië, Amerika en Australië geprotesteerd bij meerdere winkels. En met succes. Apple zorgt er nu voor dat de salarissen van de Chinese werknemers verhoogd worden. En geeft daarmee dus iets toe.

Maar kennelijk is Apple een slechte verliezer. En dus krijgt de kritische NYT straf. Het bedrijf krijgt daarbij hulp van bloggers (o.a. van MacDailyNews) die zodanig fan zijn dat zij de slechte werkomstandigheden ontkennen en de NYT zelfs van Yellow Journalism (sensatiejournalistiek) beschuldigen.

De consument heeft van zich laten horen, nu de journalisten nog. Het zou mooi zijn als de persconferentie door geen enkel medium bezocht zou zijn uit protest. Maar dat is een illusie. Wat doe ik zelf eigenlijk? Lastige kwestie. Ik heb het nu als volgt aangepakt: ik heb een digitaal abonnement op de NYT genomen en ik ben bereid meer te betalen voor Apple-producten. Als het zover is. Eerst ga ik nog even snel naar Prince Street om te kijken. Want ik ben in New York deze week. En vraag me af of ik me kan beheersen. Wel naar de kerk, maar geen hostie nemen. Zoiets.

Bekijk meer van

Frederique de Jong

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.