— maandag 2 maart 2015, 12:21 | 5 reacties, praat mee

Dag!

© Truus van Gog

Er zijn echt te veel columnisten. Al die meningen, vreselijk. Goede opening voor een columniste die afscheid neemt. Maar het zit natuurlijk anders: de NOS heeft mij verboden nog langer kritiek te uiten op de beroepsgroep, omdat dat negatief op ons merk afstraalt. Getver, wat een taal. Wie bedenkt zo’n zin? Ikzelf. Het is niet waar. Laatste wijziging: 9 maart 2015, 09:58

Het is banaler. In het genre: waar was jij toen je het hoorde?: Ik stond in de showroom van mijn garagehouder toen Dolf Rogmans belde. Hij vertelde mij enthousiast over de nieuwe site van Villamedia: ‘We gaan praktischer tegen het vak aankijken met columnisten die tips geven. Niet alleen op juridisch gebied, maar ook financieel en misschien zelfs psychologisch. En nu denken we ook na over andere vernieuwingen…..’.

‘Ben jij het aan het uitmaken?, vroeg ik. Ja, zei Dolf. Nou daar sta je dan tussen de bedrijfs­wagens van je Volkswagendealer. Niemand die ik in de armen kon vallen. Ik zag wel een blije service-medewerker, maar die was van karton.

Villamedia wordt praktischer en dus is er minder ruimte voor beschouwing. Nu heb ik nog een paar woorden voor mijn kritiek op het journaille (dat woord wilde ik ooit nog eens gebruiken). Of ga ik terugblikken op de afgelopen vijf-en een half jaar? Wat heb ik willen vertellen? Nou, ik heb ze terug ­gelezen. Wat een vage shit.

Er zitten ook rake columns tussen zoals die ene waarin ik mij hogelijk verbaasde over de RadioBitch-award en collega’s die zich vrijwillig bitch laten noemen. (U weet het: de award bestaat niet meer). En wat dacht u van de visionaire column over kranten die een café-restaurant en lezers community zouden moeten beginnen. Inspiratie daarvoor deed ik op in Berlijn bij de Tageszeitung. En die keer dat ik openlijk solliciteerde naar een plek in Hilversum. Collega’s waren geschokt, maar kijk eens waar ik nu zit?

Praktische tips zijn handig, maar lef en kritiek op de journalistiek mogen niet verloren gaan. Het gebeurt al zo weinig. Kijk naar het verhaal dat Villamedia brengt over de perikelen bij KRO-NCRV: gebaseerd op verhalen van betrokkenen die zonder uitzondering anoniem willen blijven! Alle­maal mensen die bang zijn hun baantje te verliezen.

Evalueren is doodeng. Het is toch allemaal best goed zoals het is? Nee hoor: alles kan altijd beter. Ook bij de NOS. Natuurlijk is ons radioprogramma goed en gedegen en heeft het onder meer een fantastisch correspondentennetwerk, kan het bogen op een mooie historie waardoor de geloofwaardigheid en autoriteit bijna vaststaande gegevens zijn. Maar ook wij kunnen en moeten beter. Niet alleen omdat de trouwe luisteraars hoogbejaard raken. Maar ook omdat je als journalist (als het goed is) van nature kritisch bent en omdat je weet dat je juist als je anderen de maat neemt, ook naar jezelf moet kijken.

Bekijk meer van

Villamedia Frederique de Jong

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Frits W A J de Keyzer, 6 maart 2015, 22:19

Graag dit belangrijke bericht helemaal uitlezen! Het zijn namelijk m.i. zeer terechte Lofuitingen op Frederique de Jong!
Zonder voorbij te gaan aan alle andere NOS Kwaliteitspresentatoren wil ik graag uitdrukkelijk vermelden dat Frederique op een heel ‘eigenwijze’ in de zin van unieke manier uitblinkt in presentatie. Ik heb die mening - die ik nog iets nader zal toelichten - gevormd op het moment dat ik haar foto nog niet gezien had. Waarom vermeld ik dit laatste? Aangezien men - en dat is zo fascinerend - alleen al afgaand op een aantal factoren, zich een heel aardig beeld kan vormen aangaande iemands kwaliteiten.
Zonder te willen dwepen en in superlatieven te vervallen wil ik echt heel expliciet vermelden dat zij een prachtige ‘melange’ aan journalistieke vaardigheden bezit en dat zeg ik als niet-professionele luisteraar, t.w.:
Nuance / subtiliteit / juiste (klem)toon
Empatisch vermogen
Luisteraarsvriendelijkheid
Collegialiteit
No-nonsense
Humor en
door dit alles bij elkaar,
Hoogwaardige professionaliteit!

Als laatste ‘rapporteer’ ik het als eerste in mijn hoofd opgekomem compliment en de eigenlijke reden om ueberhaupt te reageren en dat is haar uiterst spontane manier van ‘dag’ zeggen aan het einde van het programma, dat kan alleen zij spontaan houden elke keer weer en dat alleen al is een prestatie want niets is zo fragiel als spontaniteit!

Met vriendelijke groet en hoogachting,

(Fan) Fredrik Willem Adriaan Johan de Keyzer
   

Frits W A J de Keyzer, 6 maart 2015, 22:23

PS
R Baeldestr 145
3061 TH Rotterdam

Frederique, 7 maart 2015, 14:21

Beste Fredrik, wat een heerlijke manier om mijn weekend te vieren. Ik zit zowaar te blozen.
ps: Als ik nou vertel dat ik uit Rotterdam kom, dan bent u waarschijnlijk helemaal in uw nopjes
Dank voor de complimenten, groeten Frederique

Frits W A J de Keyzer, 8 maart 2015, 10:44

Beste Frederique,

Op Internationale Vrouwen Dag!

Wil ik u graag bedanken voor uw snelle en originele reactie / bedankje n.a.v. mijn bericht.
Dat niet alleen de zon maar ook ik mag bijdragen aan de viering van uw weekend geeft mij een blijmoedig gevoel.

Ik blijf uiteraard met heel veel plezier dagelijks luisteren naar (het programma op) Radio 1!

Beste groeten,

Fredrik de Keyzer

J.C. Roodenburg, 12 maart 2015, 16:21

Leuke columns! Mijn kritische noot in het algemeen: je wordt tegenwoordig vergeven van het aantal columns in kranten en tijdschriften. Te veel van het goede (en slechte!). Een columnist heeft erg veel vrijheid ten opzichte van essentiële journalisten. De beste van ons land is wat mij betreft Youp van ‘t Hek. De zuurste, eveneens in NRC Handelsblad op zaterdag, Bas Heijne. De slechtsten sla ik (69 jaar) over.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.