— donderdag 13 januari 2011, 14:18 | 2 reacties, praat mee

Rotary

De beste tweet over WNL van de laatste dagen is die van peterstaal: ‘O my god. Die nieuwe WNL Sterren!?! Is dat echt serieus? Dat wordt live de Rotary-club volgen op tv.’ Deze twitteraar doelt op de nieuwe commentatoren van WNL die afgelopen weekend samen met de nieuwe presentator van Uitgesproken WNL, Joost Eerdmans, een halve pagina in De Telegraaf in beslag namen. Vijf mannen in pak en eentje met een casual lamswollen trui. Enig! En inderdaad echt vernieuwend, oude mannen op tv.

Laatste wijziging: 13 januari 2011, 15:22

In het bijgaande artikel staat dat WNL in de eerste vier maanden van haar bestaan (deze omroep kun je alleen in taalkundige zin nog vrouwelijk noemen) ‘de rol van rechtsgetinte omroep onvoldoende waar wist te maken’. Nu, als De Telegraaf WNL een mislukking noemt, kan ik dat ook doen. Bij het programma Uitgesproken WNL, gaat het al sinds de oprichting alleen maar over de vraag of het wel rechts genoeg is. Die kwestie is misschien minder prangend dan bij Uitgesproken VARA, waar de belangrijkste vraag is wanneer Jan Tromp een gouden handdruk krijgt (ik wil daar best aan mee betalen).

Maar goed, die rechtse koers. Daar begon het toch allemaal mee. Dat wil zeggen: het begon met de belofte dat er rechtse tv gemaakt zou worden. Toen kwam er een hoofdredacteur en presentator (Michiel Bicker Caarten) die als een soort saboteur bleef volhouden dat er geen sprake was van een rechtse of linkse koers. Dat kwam hem duur te staan: samen met de kalkoen heeft hij de Kerst niet overleefd.

Nu zijn er vijf commentatoren onder het stof vandaan gehaald. Twitteraar Thomasvanaalten: ‘BREKEND! WNL heeft Hiltermann en Bosboom uit DNA-materiaal weer gerevitaliseerd!’ en gaat het weer over de vraag of zij wel echt rechts zijn. Want wie zien wij daar breed lachend links op de foto met verkrampte handen de camera in kijken? Willem Vermeend! Is hij niet van de PvdA? Zeker de rechtervleugel?

Dit leidt dus allemaal af van de inhoud. Het heeft ook niets met journalistiek te maken, maar met activisme. Dat was ook de bedoeling van alledrie de versies van Uitgesproken.

Waarom moet ik daar eigenlijk aan meebetalen? Er wordt door Eerdmans en consorten graag verwezen naar Bill O’Reilly, de presentator van Foxnews. Laten we niet vergeten dat dat een commerciële zender is. Bij BNR hebben we Peptalk: radio met een mening. Prima, ook dat gebeurt met geld van adverteerders. Maar in Hilversum kan Uitgesproken zomaar experimenteren met het brengen van een politieke boodschap van ons belastinggeld. En dat terwijl er al zendtijd voor politieke partijen was.

Hoe lang gaan wij de mislukking Uitgesproken nog subsidiëren? Goede vraag om eens voor te leggen aan de nieuwe deskundigen van Wakker Nederland.
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Frederique de Jong is presentator van BNR Nieuwsradio

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Hans Izaak Kriek, 14 januari 2011, 04:44

Beste mevrouw De Jong, u zit kennelijk behoorlijk in uw maag met de Uitgesproken uitzendingen. U hebt daar zelfs een twitteraar voor nodig om uw gal te spuwen. Bespeur ik een lichtelijke jalozie dat u niet bent gevraagd voor televisie? De heren Hilterman en Bosboom waren zeer gerespecteerde journalisten waar u niet bij in de schaduw kunt staan. Ik luister met enige regelmaat naar uw optreden bij BNR. Mediazaken en Peptalk. U doet het wel aardig, maar een topper bent u niet. Hopelijk hebt u een goed weekend en uw best maar blijven doen. Het valt me trouwens ook op dat u uw voormalige hoofdredacteur afzeikt. Jammer.

Olivier, 20 januari 2011, 08:47

Je slaat de spijker op zijn kop. In plaats van navelstaren over links of rechts hadden zowel de Vara, maar zeker ook WNL beter zich zorgen kunnen maken over de vraag: Maken we een beetje goede tv?

In beide gevallen is het antwoord natuurlijk nee. Ik zou ook graag van Jan Tromp verlost zijn. Een fantastische presentator in een bewezen format zoals Met het Oog op morgen, maar in deze retroshow echt totaal lost. En dan WNL…

Tsja, bij De Telegraaf leren ze nu dat tv maken toch echt meer is dan een man teksten laten oplezen. Het niveau zowel inhoudelijk, van de verslaggevers als de presentatie is lager dan welke regionale omroep ook in Nederland. En dan beledig ik die collega’s in kwestie stevig. Het is echt een groepje - waarschijnlijk rechtse - mensen die tv-tje speelt. Je zou bijna naar Llink gaan terugverlangen. Omdat die in ieder geval wisten wat tv maken was…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.