training eu starters

— donderdag 9 september 2010, 11:54 | 0 reacties, praat mee

Video killed the radiostar

Nu ben ik toch weer gedoemd om TV te kijken, terwijl radio natuurlijk een veel mooier medium is. Maar als je een beetje wil meepraten in de journalistiek dan heb je deze week een mening over de nieuwe programma’s. En de nieuwe omroepen WNL en PowNed. Voor mij is er nog een reden om mij te wenden tot de beeldbuis: dan zie ik mijn collega’s weer eens, althans mijn oud-collega’s. Half BNR is zo ongeveer vertrokken naar Hilversum.

Laatste wijziging: 9 september 2010, 13:57

Eerst vanwege het vervangen van presentatoren door anchors (Peter van Zadelhof naar RTLZ), toen vanwege headhunting door een omroepmastodont (Bas van Werven naar EenVandaag van de Tros) en kort daarna vanwege de zoektocht naar een fris gezicht en een rechts geluid (Petra Grijzen naar Ochtendspits van WNL). Alhoewel dat rechtse geluid al voor aanvang door hoofdredacteur/presentator Michiel Bicker Caarten stelselmatig ontkend wordt. Trouwens waar kennen we die naam Bicker Caarten ook alweer van?

O ja, hij is de oprichter van BNR.

Kennelijk is de aantrekkingskracht van werken bij de televisie nog steeds groot. Niet alleen op mensen die in beeld komen, want achter de schermen werken nu ook heel wat ex-BNR-(eind)redacteuren. Ik ben de tel een beetje kwijt, maar er zat er al een bij de Tros, een paar bij RTL en sinds kort zitten er drie bij PowNed en één bij WNL.

Kiezen deze overlopers nu voor een omroep of voor de TV? In Hilversum gaat het steeds over profilering en uitgesprokenheid, maar ik krijg niet de indruk dat mijn ex-collega’s daarvoor gevallen zijn. Sommigen haasten zich juist te zeggen dat zij niet zoveel met de ene of andere omroep hebben. Dus volgens mij is het heel simpel: radio wordt als een opstap gezien naar de uiteindelijke eeuwige roem op of bij de buis.

Dat is misschien niet altijd even leuk voor BNR, maar het feit dat die nieuwe omroepen er zijn heeft Hilversum wel opengebroken. Vroeger moesten wij continu uitleggen wie wij zijn (“ Nee BNN is wat anders..”) en werden wij nooit gebeld, laat staan gevraagd. Maar nu wordt er op ons gejaagd. Je kan je mail niet openen of er zit weer een uitnodiging voor een afscheidsborrel tussen. Onze hoofdredacteur Paul van Gessel maakt graag de vergelijking met Ajax: als spelers te groot worden gaan ze naar het buitenland. BNR Nieuwsradio is volgens hem volwassen geworden. En ja, in je volwassen leven moet je leren afscheid nemen.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.