training eu starters

— dinsdag 23 maart 2010, 11:08 | 0 reacties, praat mee

ROOS wil eredivisieflitsen in nieuws

De regionale omroepen (verenigd in ROOS) willen gebruik gaan maken van de ‘flitsenregeling’, een aanpassing in de Mediawet die het mogelijk maakt korte fragmenten van eredivisiewedstrijden in het televisienieuws uit te zenden. De Eredivisie CV – dat een contract heeft voor uitzending van de wedstrijden met de NOS, en fragmenten verkoopt aan RTL – betwist dit. Eerder spande zij een kort geding aan tegen ROOS om uitzending van de fragmenten te voorkomen, dat 8 april zou dienen. Maar dit is ingetrokken. Laatste wijziging: 15 augustus 2013, 17:19

Onderling overleg hierover is mislukt. Woordvoerder Maarten van Rooijen: ‘We willen een juridische toetsing, maar overwegen nu een bodemprocedure. Dan is er voor iedereen duidelijkheid.’ Woordvoerder Gert Bielderman van ROOS: ‘Het is een principiële kwestie. Spreekkoren bij FC Utrecht hebben nieuwswaarde voor een regionale omroep. Daar willen we dus beelden van kunnen uitzenden.’ ROOS beslist later vandaag hoe ze op de aangekondigde bodemprocedure gaat reageren.

Om de beelden uit te kunnen zenden doen de regionale omroepen een beroep op een recent artikel in de Mediawet (artikel 5.4), dat in de wandelgang ‘flitsenregeling’ is gaan heten. Dit artikel bepaalt dat een omroep korte fragmenten van dit beeldmateriaal bij een andere omroep mag opvragen, op grond van het citaatrecht. Die andere omroep mag dit niet weigeren, zolang de regionale omroepen zich aan de voorwaarden van de wet houden (zoals het vermelden van de bron en het gebruik uitsluitend voorbehouden aan nieuwsprogramma’s).

Volgens de Auteurswet mag er geciteerd worden ten behoeve nieuwsprogramma’s. De Eredivisie CV heeft eerder publiekelijk laten weten dat zij de wet anders interpreteert, en wil dit nu getoetst zien. Ze is van mening dat de regionale omroepen pas vanaf donderdag na de wedstrijd beelden mogen uitzenden. De omroepen vinden dit te laat voor nieuws.

De NVJ steunt ROOS in deze ‘principiële kwestie’ en kwalificeert de tijdsblokkade die Eredivisie hanteert ‘als een doorkruising van het journalistieke belang’ van de omroepen om op volwaardige wijze verslag te kunnen doen van nieuwsfeiten (uit voetbalstadions) in hun uitzendingen.

Bekijk meer van

RTL ROOS NOS Eredivisie CV

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.