Persveilig

— vrijdag 24 januari 2014, 08:32 | 0 reacties, praat mee

Rol in Iraanse oorlogsserie

Haar blonde haar komt nauwelijks onder haar hoofddoek uit, maar correspondent Carolien Omidi (41) is onmiskenbaar westers en ze spreekt Perzisch en Engels. Om die reden kreeg ze een kleine, maar cruciale rol in een dramaserie die deze lente op de Iraanse tv komt. Als waarneemster van het Rode Kruis speelt zij de reddende engel in een gevangenis.

Omidi woont sinds 2000 in Teheran. Ze werkt onder meer voor Trouw, de Standaard, Radio 1 en De Groene Amsterdammer. Maar ze houdt ook al van jongs af aan van theater en film. ‘Op school stond ik altijd op de planken. Mijn docenten dachten dat ik naar de Toneelschool zou gaan.
Via via werd ze benaderd voor de rol in een megaproductie over de oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988). De serie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Iraanse krijgsgevangenen in Bagdad. De soldaten ontdekken dat er ook een peloton Iraanse piloten in de cel zit waar het Rode Kruis geen weet van heeft. Waarneemster Sarah Shilton zoekt dit uit en weet te voorkomen dat de soldaten gefusilleerd worden.

‘Ik heb veel over de oorlog gelezen en met de scriptschrijver gesproken. De serie is gedramatiseerd en zij laat de oorlog van één kant zien. Maar mijn rol is neutraal. Op een gegeven moment zeg ik tegen de hoofdrolspeler: ‘Ik sta niet aan de kant van de Iraniërs of de Irakezen, voor mij staat de menselijkheid voorop. Daarom sta ik erachter: voor mij is er weinig verschil met een Nederlandse oorlogsserie.’

Omidi was de enige vrouwelijke acteur op de set, een nagebouwde gevangenis - met martelkamer - in de buurt van Teheran. ‘Ik had een eigen visagiste en een vrouw die steeds achter me aan rende om te kijken of mijn hijab wel goed zat.’ De serie ‘De verborgen regering’ wordt uitgezonden op het tweede kanaal. ‘Met een bevolking van 72 miljoen Iraniërs is er wel een kans dat ik word herkend op straat, ja.’

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.