word studentlid

— donderdag 22 februari 2024, 18:20 | 0 reacties, praat mee

Roelof Bosma verkozen tot Villamedia’s Journalist van het Jaar 2023

Roelof Bosma verkozen tot Villamedia’s Journalist van het Jaar 2023
© Duco de Vries

Zembla-journalist Roelof Bosma (44) is donderdagavond verkozen tot Villamedia’s Journalist van het Jaar 2023. De jury roemt Bosma vooral voor zijn onderzoek in het PFAS-dossier van Zembla. De uitreiking vond dit jaar plaats in PIP, Den Haag. Laatste wijziging: 23 februari 2024, 10:47

Margot Hoogerwerf (25) kreeg op dezelfde avond de Villamedia Afstudeerprijs 2023 toegekend voor haar documentaire ‘Dream On’, over drie ongedocumenteerde jongeren die in Nederland onderwijs volgen maar niet weten of ze hier mogen blijven.

Bosma volgt Tim Hofman op die vorig jaar tot Journalist van het Jaar 2022 benoemd werd voor de BOOS-aflevering over The Voice.

Lees hier het interview met Roelof Bosma

Gezondheidsrisico’s
In de zomer van 2023 onthullen Bosma en zijn team van Zembla dat de Chemours-fabriek in Dordrecht niet alleen PFAS in het grondwater loost, maar ook al geruime tijd op de hoogte is van de mogelijke gezondheidsrisico’s die de chemische stof met zich meebrengt.

Zijn kersenboom heeft Ted van der Vlies op een gegeven moment omgezaagd.

‘Ik werd er gek van. Die kersen waren één grote verleiding. Het was puur vergif’, zegt de Sliedrechter tegen Bosma in de openingsscène van de Zembla-uitzending ‘De PFAS-doofpot’ van 8 juni 2023.

Van der Vlies is een van de vele slachtoffers van onrechtmatige PFAS-lozingen van de Chemoursfabriek in Dordrecht. Het ‘vergif’ zit niet alleen in zijn verlaten groente- en fruittuin, maar ook in zijn lijf.

Zembla laat in haar uitzending aan hand van documenten zien dat Chemours de gezondheidsrisico’s al decennialang kende. Die documenten leveren overtuigend bewijs, maar het zijn de gesprekken van Bosma met de omwonenden van de fabriek waardoor je echt gegrepen wordt.

Je voelt het onrecht, de woede en machteloosheid in hun strijd tegen een zwijgende multinational en de pijn van een omgezaagde kersenboom, schrijft de jury in haar verantwoording.

‘Echt een felicitatie’
Bosma won het vertrouwen van de slachtoffers en overtuigde ze om hun verhaal te doen. Terwijl deze mensen niets liever willen dan hun verhaal te vergeten.

De indringende portretten van de mensen achter deze industriële doofpot zorgden niet alleen voor politieke en juridische opvolging, maar waren ook doorslaggevend voor de jury om Bosma de titel Villamedia’s Journalist van het Jaar 2023 toe te kennen.

‘De titel Journalist van het Jaar is echt een felicitatie, laat dat duidelijk zijn’, zegt Bosma.

‘Ik ben er heel erg blij mee. En ik draag de prijs op aan de hele Zembla-redactie en vooral aan de researchers Marco de Lange en Vincent Harmsen en aan eindredacteur Manon Blaas, met wie ik de PFAS-verhalen heb gemaakt.’ 

De Journalist van het Jaar-verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.