data als kans

— woensdag 29 januari 2020, 11:02 | 0 reacties, praat mee

Raad: Zembla onzorgvuldig met privacy klager

Onderzoeksprogramma Zembla heeft in de uitzending Bankieren voor Moskou de (privacy)belangen van een persoon in de uitzending disproportioneel geschaad en heeft daarmee journalistiek onzorgvuldig gehandeld. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek naar aanleiding van een klacht ingediend door de betrokkene. Laatste wijziging: 29 januari 2020, 21:44

De aflevering van eind vorig jaar gaat over de Danske Bank die betrokken blijkt bij het wegsluizen van ruim 200 miljard euro aan verdacht geld. Wie zijn de witwassers, waar komen die miljarden vandaan en waar is dat geld naartoe gesluisd, vraagt Zembla zich af.

De makers komen ook uit bij Nederlandse banken en bedrijven. Daarbij zoomt Zembla onder meer in op de rol van het bedrijf Scala Agenturen BV en diens oud-eigenaar. Daarbij komt de man in beeld, wordt gemeld dat er geruchten gaan over banden met de toenmalige crimineel Klaas Bruinsma en een veroordeling in België uit 1984.

Wat de Raad betreft heeft de klager voldoende aannemelijk gemaakt dat hij op geen enkele wijze – direct noch indirect – betrokken is geweest bij hetgeen Zembla hem aanwrijft. Zijn voornaamste bezwaar betreft het verband dat wordt gelegd met de criminele activiteiten van Klaas Bruinsma – die overigens al in 1991 is vermoord – waarover weliswaar geruchten zijn verspreid, maar welk verband nooit is aangetoond. Wat de Raad betreft had Zembla die geruchten niet moeten opnemen in de uitzending.

Naar het oordeel van de Raad had Zembla ook kunnen nalaten te berichten over klager – of in ieder geval op een meer terughoudende wijze over klager kunnen berichten, zoals NRC heeft gedaan (waarmee Zembla in dit onderzoek samenwerkte) zonder dat dit afbreuk zou hebben gedaan aan de inhoud en nieuwswaarde van de uitzending.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.