website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Rob van Olm: ‘Vaak begin ik aan een langdurig project, zonder dat ik het resultaat kan overzien’

Rob van Olm — Geplaatst op dinsdag 18 september 2018, 11:30

De Schepping In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun creatie. Deze keer Rob van Olm over zijn boek 'De Instanbul connectie' dat eind september verschijnt bij Just Publishers.

Het actuele nieuws trekt zelden diepe sporen in mijn geheugen. Van nature kijk ik meer naar de gevolgen van gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij de vliegtuigramp in 1992 met de DC-10 Anthony Ruys van Martinair, op het vliegveld van Faro in Portugal. De eerste vragen die ik mij stelde waren: Hoe ziet het leven er na een zwaar ongeluk uit? Hoe gaan mensen met zo’n trauma om?

Ook in het geval van mijn jongste boek ‘De Instanbul connectie’ bleek er veel meer aan de hand dan ik aanvankelijk aan vragen te stellen had. Vaak begin ik aan een langdurig project, zonder dat ik het resultaat kan overzien. Maar ik heb inmiddels genoeg vertrouwen en weet dat er altijd meer aan een onderwerp kleeft, dan in eerste instantie zichtbaar is.

Toen ik in 2014 las dat een belastingambtenaar na 35 jaar dienstverband besloot zijn werkgever voor 20 miljoen euro op te lichten, vroeg ik me af waarom iemand zo’n grote stap neemt. Ik denk dat iedereen wel een beeld van een belastingambtenaar heeft, daar hoort zo’n daad toch niet bij. Een toetje bij dit onderwerp was dat hij zelf was bedrogen.

Ik benaderde de voormalige belastingambtenaar, Erik Dekkers, met de vraag of hij wilde meewerken. Tot mijn verrassing ging hij meteen akkoord. Beiden wisten we toen nog niet in wat voor juridisch labyrint we terecht zouden komen. In het begin leek het verhaal duidelijk. De belastingambtenaar en de ondernemer waren bedrogen door de Turk Unur Tamos. Gaandeweg bleken er meer scenario’s mogelijk. Vier jaar duurde het voor justitie de zaak voor de rechter kon brengen.

In die vier jaar heb ik het leven van de beide hoofdverdachten niet alleen bergafwaarts zien gaan, maar volledig zien bevriezen. Misschien is dat wel de kern van het boek, los van de curieuze fraude en de wonderbaarlijke afwikkeling,  de volharding in leugens, de onmacht van justitie en de werkwijze van de advocaten, die overigens volledig hebben meegewerkt.

In het eerste deel van het boek maak ik een reconstructie van de fraude, in het tweede deel beschrijf ik hoe het leven van de verdachten verliep en in deel drie beschrijf ik de rechtszaak. De namen zijn om redenen van privacy veranderd.

Rob van Olm (1947) werkte voor de VPRO radio. Hij publiceerde een vijfentwintigtal romans, journalistieke boeken en kinderboeken. Van Olms voorkeur gaat uit naar langdurige projecten. Zijn nieuwste boek ‘De Istanbul connectie’ verschijnt eind september bij uitgeverij Just Publishers. ISBN 9789089753335, 256 pagina’s, € 16,95 ‘

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.