— dinsdag 21 november 2023, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Reuters: ‘investeerders onderzoeken mogelijkheid juridische stappen tegen bestuur OpenAI’

© Costfoto / NurPhoto / Shutterstock

De top van OpenAI voert "intense discussies" om het bedrijf bij elkaar te houden, stelt vicedirecteur globaal beleid Anna Makanju in een memo aan de medewerkers van het bedrijf. De memo volgt op een brief waarin bijna het personeel met een massale uittocht dreigt als het bestuur niet aftreedt. En investeeerders onderzoeken de mogelijkheid om juridische stappen te nemen tegen het bestuur, meldt persbureau Reuters. Laatste wijziging: 21 november 2023, 09:16

Vrijdag werd topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI onverwacht ontslagen, omdat het bestuur geen vertrouwen meer in hem had. Hij was volgens het bestuur niet altijd openhartig in zijn communicatie.

Maandagochtend werd bekend dat hij aan de slag gaat bij softwareconcern Microsoft, om daar leiding te geven aan een nieuw team dat gaat werken aan geavanceerd onderzoek rond kunstmatige intelligentie. Het personeel is het niet eens met de gang van zaken en wil Altman terug als topman, schreven ze in de brief gericht aan het bestuur van OpenAI. “We kunnen jullie verzekeren dat ons belangrijkste doel het herenigen van OpenAI blijft en dat er actief discussies aan de gang zijn”, zegt Makanju volgens persbureau Bloomberg in de memo.

Een van de ondertekenaars van de brief van het OpenAI-personeel is bestuurslid Ilya Sutskever. Hij is medeverantwoordelijk voor het vertrek van Altman, maar zegt nu spijt te hebben. “Ik betreur ten zeerste mijn deelname aan de handelingen van het bestuur. Het was nooit mijn bedoeling om OpenAI schade te berokkenen. Ik hou van alles wat we samen hebben opgebouwd en ik zal er alles aan doen om het bedrijf te herenigen”, schrijft Sutskever op X.

Greg Brockman, medeoprichter van OpenAI, stapte na het ontslag van Altman zelf ook op en gaat samen met hem aan de slag bij Microsoft. Het bestuur van OpenAI heeft Emmett Shear aangesteld als nieuwe topman. Hij is medeoprichter en voormalige baas van videostreamingsite Twitch.

Juridische stappen
Enkele investeerders in OpenAI onderzoeken de mogelijkheid om juridische stappen tegen het bestuur van het bedrijf te nemen, vertellen bronnen aan Reuters. Investeerders zouden samenwerken met juridische adviseurs om hun opties te bestuderen. Het is niet meteen duidelijk of deze investeerders OpenAI zullen aanklagen.

Beleggers zijn bang dat ze de honderden miljoenen dollars die ze in OpenAI hebben geïnvesteerd zouden kunnen verliezen door de mogelijke ineenstorting van de populairste startup in de snelgroeiende generatieve AI-sector.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.