basis naar compleet

— woensdag 10 juli 2019, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Reporters Online gaat over op een donatiemodel

Een puur donatiemodel levert journalisten over aan de goedhartigheid van lezers, schrijft Judit Neurink | Daniel Reinhardt / EPA

Reporters Online, het platform waar freelancers stukken kunnen verkopen, stapt over op een donatiemodel. Er is nog wel een betaaloptie, maar die wordt vanaf nu niet meer standaard bij stukken getoond. De auteur kan wel aangeven liever wel een betaalknop te hebben. Laatste wijziging: 10 juli 2019, 10:32

Emerce citeert uit een bericht van Jan-Jaap Heij van Reporters Online aan deelnemers aan het platform. De losse verkoop van stukken moet als mislukt worden beschouwd. “Verreweg de meeste uitgevers en media hebben losse verkoop van artikelen inmiddels losgelaten - voor zover ze het al deden - en zetten vol in op abonnementen,’ schrijft Heij.

Zo’n model werkt echter niet voor Reporters Online, stelt Heij: “Vandaar onze keuze om met vrijwillige donaties bij artikelen te gaan werken.”

De optie om auteurs via een donatie te steunen werd al in 2017 geïntroduceerd en wordt na experimenten eerder dit jaar de standaard optie. Het archief van al gepubliceerde stukken blijft voorlopig wel achter een betaalmuur, meldt Emerce.

Vooral ervaren journalisten met onderscheidende stukken en veel volgers kunnen via dit model “behoorlijke bedragen” verdienen, aldus Heij, die erkent dat als onafhankelijk journalist geld verdienen “hels moeilijk” is.

In het - vrij te lezen - stuk ‘Red de kwaliteitsjournalistiek’ op Reporters Online pleit journaliste Judit Neurink om de spiraal omlaag te doorbreken. Het donatiemodel is niet zaligmakend, erkent ze.

Neurink:“En als journalist moet je je ook wel ergens overheen zetten. Want ook hier is de relatie tussen gewerkte uren en betaling zoek. In feite leveren we ons over aan de goedhartigheid van onze lezers.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.