word studentlid

— donderdag 5 januari 2023, 19:16 | 0 reacties, praat mee

Rena Netjes ontvangt expliciete doodsbedreigingen: ‘Ze willen dat ik stop met schrijven. En dat ga ik niet doen!’

Rena Netjes ontvangt expliciete doodsbedreigingen: ‘Ze willen dat ik stop met schrijven. En dat ga ik niet doen!’

Het was op een vrijdagavond. Rena Netjes, journalist woonachtig in Turkije, wilde net de deur uitgaan om te gaan hardlopen. Maar kort na elkaar ontving ze twee e-mails, met daarin een expliciete doodsbedreiging. Ze denkt dat deze doodsbedreigingen afkomstig zijn uit de Syrisch-Koerdische hoek, omdat ze veel publiceert over de werkelijke gang van zaken in het gebied. Maar stoppen met schrijven over deze onderwerpen? Geen denken aan. ‘Ik trek mijn mond maar gewoon open.’ Laatste wijziging: 7 januari 2023, 08:11

Van een bedreiging meer of minder kijkt Rena Netjes normaal niet zo op. ‘Het hoort erbij als je je mengt in het publieke debat’, zegt ze - ook verwijzend naar de soms scherpe sneren die ze via Twitter uitdeelt. Maar sinds Netjes regelmatig publiceert over de ‘rauwe werkelijkheid’ in Syrisch-Koerdistan, zijn de bedreigingen explicieter geworden. Zelfs zodanig dat ze zich genoodzaakt voelde om in het openbaar te spreken over de bedreigingen. ‘Ok guys, I’m going public with this’, schreef ze op nieuwjaarsdag op Twitter.

‘In Syrië hoor en zie ik hele andere verhalen dan de propaganda van de PKK [de Koerdische arbeidspartij, red] en YPG [een Koerdische militie in Syrië, red] die men aan het Westen probeert te slijten’, zegt Netjes. ‘Ja, de Koerden strijden tegen Islamitische Staat, maar er is ook een andere kant: opponenten worden vermoord, media wordt gemuilkorfd, er worden kinderen gekidnapt.’  Ze wordt al langer bedreigd, maar sinds 2 december ontvangt ze ook expliciete doodsbedreigingen – ‘dat is wel next level’.

‘Toetsenbordridders’
Op zich is het fijn dat ze waarschuwingen sturen, lacht Netjes cynisch, ‘in plaats van dat ze gewoon toeslaan’. Ze hoopt vooral dat het ‘toetsenbordridders’ zijn die het bij dreigen houden, maar ze kent anderzijds genoeg Koerden en Syriërs die ternauwernood aanslagen op hun leven wisten te overleven. Kortom: soms is het geen bluf. Ze hoopt dat ze een minder groot risico loopt omdat ze immers ‘een buitenlander’ is, maar wil de bedreigingen wel serieus nemen. Netjes denkt overigens wel dat de bedreigingen uit Europa komen: ‘Het Engels in de e-mails is veel te goed’, lacht ze.

We hebben jouw adres in Amsterdam en Turkije. Je bent niet zo veilig als je je voelt

‘We hebben jouw adres in Amsterdam en Turkije. Je bent niet zo veilig als je je voelt. We hebben onze ogen op je gericht, en op een dag zullen we aanvallen’, staat er onder andere in de verschillende e-mails. Ook werden er in de afgelopen dagen verschillende hackpogingen gedaan in haar social media-accounts en website. Onbekenden melden haar aan voor nieuwsbrieven van homoseksuele pornosites en maken neppe Twitteraccounts aan onder haar naam - precies zoals ook beschreven staat in de e-mails die ze ontving.

Na het lezen van de e-mails kwam het rondje hardlopen er niet meer van. ‘Ik durfde de deur niet meer uit.’ De situatie kwam extra bedreigend op haar over, omdat er kort ervoor een bomaanslag was in haar woonplaats Istanboel – de Turkse overheid verdenkt de PKK van de aanslag. Soortgelijke bomaanslagen vinden veel plaats in Syrisch-Koerdistan.

Ze nam direct contact op met het Nederlandse consulaat in Turkije. Omdat ze vrij zeker is dat de bedreigingen uit de Koerdisch-Syrische hoek komen, lichtte ze ook haar contacten bij de Turkse overheid in. Zo werd via-via ook een politiechef in Istanboel op de hoogte gesteld, die direct aan de telefoon hing.

‘Het lijkt mij sterk dat de bedreigingen uit Turkse hoek zouden komen, dat zou een enorme flater zijn voor Turkije. Maar zeker weten doe je het niet.’ De Turkse autoriteiten zeggen tegen haar dat ze de zaak uiterst serieus nemen en onderzoek doen. ‘Je bent veilig in Istanboel, is mij verteld.’

Alert
Ondanks de expliciete doodsbedreigingen zit Netjes nog gewoon in Istanboel, en ze is van plan te blijven. Al schommelt haar gevoel van (on)veiligheid.

‘Ik ben heel alert. Ik kijk in de omgeving of er geen pakketjes liggen. Toen ik gisteravond naar huis liep, kwam ik een zwalkende man tegen die mijn richting opliep. Dan vraag je jezelf af: wegrennen, of niet?’

Haar Syrische contacten zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat zij als buitenlander het doelwit van een bomaanslag wordt. ‘Wat ze willen is dat ik stop met schrijven. En dat ga ik niet doen!’

Bekijk meer van

YPG Turkije Syrië Rena Netjes PKK

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.