training eu starters

— maandag 14 juli 2014, 16:24

Rena Netjes kan niet in hoger beroep

Journalist Rena Netjes kan niet in hoger beroep gaan tegen haar veroordeling tot 10 jaar cel in Egypte. Omdat zij bij verstek is veroordeeld, schrijft het Egyptische recht voor dat zij persoonlijk het hoger beroep indient bij de rechtbank. Haar advocaat ontraadt Netjes echter naar Egypte af te reizen, omdat de kans te groot is dat ze dan wordt aangehouden. Daardoor kan Netjes feitelijk niet in hoger beroep en wordt de straf daarmee binnenkort definitief. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft nog geprobeerd namens Netjes hoger beroep aan te tekenen, maar dat is niet mogelijk. Laatste wijziging: 25 augustus 2014, 13:39

Netjes is, samen met twee andere journalisten, veroordeeld omdat ze voor Al Jazeera werkte en tevens de zender financierde en via die zender een terroristisch netwerk zou opbouwen. De aanklacht is volledig uit de lucht gegrepen. Om te beginnen werkt Netjes niet voor Al Jazeera.

Onder andere minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken sprak van een ‘oneerlijk proces’. De verontwaardiging over het vonnis is groot. De Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi erkent dat de zware straffen voor onder andere Netjes en twee journalisten van zender Al Jazeera het imago van zijn land geen goed doet.

Als de straf niet op een andere manier wordt geschrapt, betekent dat voor Netjes dat ze niet naar Egypte kan reizen en ook niet naar landen waar ze het risico loopt uitgeleverd te worden aan Egypte.

Bekijk meer van

Rena Netjes NVJ Egypte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.